History of Supercross: Beklijvend duel in Anaheim 1986.

Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Ricky Johnson en David Bailey spelen hoofdrol in straf duel.

Ricky Johnson

Afgelopen nacht won de Duitser Ken Roczen zijn tweede Supercross op rij (in San Diego) als kersvers Honda-piloot. Hij klopte Ryan Dungey net als vorige week in Anaheim. Dat deed ons even wegdromen en beseffen dat ook de Supercross al heel lang bestaat. Hier in Europa is het nooit echt een groot succes geworden maar in de Verenigde Staten is de Supercross big business.

David Bailey

Deze tak van de motorsport is ontstaan in 1972 en sindsdien niet meer weg te denken van het Amerikaanse tv-scherm. Het plaatsje Anaheim (San Bernardino, Californië) neemt in de geschiedenis een bijzondere plaats in. In het Angel Stadium worden nu nog meerdere wedstrijden ingericht tellende voor het wereldkampioenschap Supercross. Het is ook al jaren gastheer van de eerste race van dit kampioenschap. En het was ook in Anaheim waar één van de waanzinnigste Supercross-duels ooit werd verreden. We gaan terug naar 1986. Het is het jaar van Honda fabrieksrijders Ricky Johnson en David Bailey. Beide piloten starten goed en zitten meteen vooraan in de wedstrijd en schudden daar een duel uit de wielen zonder weerga. Bailey en Johnson, beide piloten onder de vleugels van Honda teammanager Roger De Coster, deden een ganse wedstrijd haasje over. Het Angel Stadium ontplofte bijna van de spanning, het publiek kreeg een nooit geziene show te zien van de Honda-kemphanen. Bailey won uiteindelijk de wedstrijd, Johnson won dat jaar het Supercross-kampioenschap 250cc.