Blah blah blah, motorcross en boem boem boem!

Blah blah blah, motorcross en boem boem boem!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Dichterlijke vrijheid is nodig om de juiste titel boven een belangrijke tekst te lepelen. En soms moet een mens niet voor de hand liggende items aansnijden om het algemeen belang te dienen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de “sexdrive” van actieve sporters? Wat doen jullie motorcrossers ‘s nachts in de camper en welke invloed heeft dit aan het starthek? En vooral ……… is het goed om net voor een wedstrijd van bil te gaan of doe je het beter nadien? Wij staken ons licht op en doken onder de lakens …….. met een stapel wetenschappelijke rapporten. 

Het staat als een paal boven water (excuseer ons de uitdrukking) dat er veel gepraat wordt over seks, ook in het rennerspark. Vaak is het niet serieus bedoeld en wordt er lacherig over gedaan. Daar is niks mis mee, lachen is bovendien gezond. Geef toe, een leuke losse babbel over die dingen is heerlijk maar wij willen dieper gaan, veel dieper!

In een korte uiteenzetting op gezondheid.be worden de rollen omgedraaid. Dit is wat we lazen op hun site: “Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor de lijn en voor het hart, het kan ook de seksuele prestaties verbeteren. Volgens een studie bij 31.000 Amerikaanse mannen van 53 tot 90 jaar blijkt dat mannen die regelmatig fysiek actief zijn 30 % minder kans hebben op een erectie-stoornis in vergelijking met mannen die niet of slechts sporadisch sport doen. Ook actieve vrouwen blijken seksueel gestimuleerd te worden door sport. Vrouwen die gedurende 20 minuten intens bewegen hebben meer zin in seks dan hun niet-actieve leeftijdsgenoten. Omgekeerd blijken mensen die zeer intens aan sport doen, minder zin in seks te hebben.”

 

 

Als het kriebelt moet je ……..

Dus door meer te bewegen krijg je meer zin in seks. Dat is alvast goed nieuws maar het is niet wat we willen weten. Werkt seks prestatie-bevorderend of raak je daardoor nooit op een podium? Een ander rapport uit 2012 beweert hierover het volgende: “Jarenlang hebben sporters en hun trainers geloofd dat seks voor een wedstrijd de prestaties negatief zou beïnvloeden. Maar dat blijkt niet te kloppen. Volgens een artikel in het Clinical Journal of Sport Medicine waarin een aantal studies worden besproken is er geen enkel bewijs dat seks een negatieve invloed heeft op sportprestaties. In een van de studies werden 14 gehuwde atleten getest op de morgen na seks en na zes dagen zonder seks. Er was geen verschil in testresultaten wat spierkracht en uithouding betreft.”

Ook studies waarin naast spierkracht ook de uithouding, de reactiesnelheid, bloeddruk enz. werden gemeten, konden evenmin een verschil vaststellen voor en na seks. Ook de bewering dat het onthouden van seks mensen agressiever zou maken en daardoor tot betere sportprestaties zou leiden, kon tot nu toe niet worden aangetoond.”

Prima, hier kunnen we mee leven maar het citeert echter maar één wetenschappelijk rapport en hiermee zijn we uiteraard niet tevreden. In onze zoektocht naar de waarheid kwamen we ook dit nog te weten: Vrouwen die minstens één keer per week intens sporten, hebben 73 procent meer kans om al minstens tien verschillende bedpartners op het palmares te hebben. Het geeft alvast een heldere inkijk in het spetterende leven van onze vrouwelijke motorcrossers.

 

 

Dopamine, oxytocine en benzine

Presteer je slechter als je vlak voor de wedstrijd seks hebt? Als je sommige sporters mag geloven, zou seks ervoor zorgen dat je minder gretig op het circuit verschijnt als gevolg van verlaagde testosteronwaardes. Maar klopt dit? Daalt je testosteron en verslechtert je sportprestatie daadwerkelijk na een goeie vrijpartij?

Testosteron is het belangrijkste androgeen (mannelijke geslachtshormoon). Testosteron heeft onder andere invloed op de baardgroei, spierbouw en het libido. Testosteron is een belangrijk hormoon voor mannen. Onderzoek laat zien dat een orgasme niet leidt tot een daling van de gemeten tetosteronwaardes in het bloed. Wat wel bekend is, is dat een orgasme leidt tot een tijdelijke verhoging van de proactine-levels en dopamine. Dit hormoon zorgt voor een tijdelijke daling van je libido.

Een feit is dat na een orgasme er meer dopamine (gelukshormoon) en oxytocine (knuffelhormoon) wordt vrijgegeven waardoor je tijdelijk een euforisch en een verbonden gevoel ervaart. Zo word je alvast één met je crossmotor! Dit effect gaat echter redelijk snel weg en maakt plaats voor een ontspannen gevoel. Mogelijk vallen gevoelens van spanning en stress tijdelijk even weg. Het is dus de vraag of dit effect gewild is vlak voor een wedstrijd, aangezien een beetje gezonde spanning juist veel sporters scherp houdt. Achter een starthek moet je gefocust zijn, niet?

Aan de andere kant zorgt dopamine ook voor zelfvertrouwen en rust, wat soms heel belangrijk is voor je focus. Daarnaast moet je niet vergeten dat een vrijpartij natuurlijk ook de nodige energie kost. Maak het dus niet te gek, die energie kan je goed gebruiken voor een holeshot (op de crossmotor welteverstaan). Het lijkt een lastige keuze maar dat is het niet. Doe waar je je goed bij voelt en laat alle remmen los in bed op de momenten die je samen met je partner kiest.

Conclusie: Seks is gezond en heeft geen invloed op je prestaties tijdens een motorcross. Kies wel de juiste momenten om van bil te gaan maar zorg ook voor voldoende rust. Je creëert een gezonde spanning bij een vrijpartij maar zorg ook dat je niet “leeggereden” naar het starthek bolt. Veel succes.

Bron: gezondheid.be en fit.nl

Uw reacties

More MX Vintage news