BOTC: Een symbolische handdruk op het motorcrosscircuit van Nismes

BOTC: Een symbolische handdruk op het motorcrosscircuit van Nismes
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Woensdag 26 april 2023 wass een uitzonderlijke dag. De zon en haar zachte licht vergezellen ons voor een paar uur – gezien de voorgaande regenachtige weken is dit natuurlijk een positief teken! We hebben een afspraak met een reus uit de motorwereld, voor een rit op heilige grond! Namelijk met de heer Claude Danis, om over te gaan tot de verkenning van het Circuit Saint-Joseph en om de komst van de BOTC naar Nismes tijdens het weekend van 15 en 16 juli a.s. af te ronden.

Om 11.00 uur precies zijn we er! De deur gaat open en Claude en zijn familie heten ons zeer vriendelijk welkom. We gaan onvergetelijke momenten beleven.

 

Claude DANIS op zijn Saint-Joseph Circuit

Maar waarom “op heilige grond”? Omdat het Circuit Saint-Joseph vol geschiedenis zit! Iedereen die aanwezig was op het Circuit Saint-Joseph op 14 september 1997 kan zich alleen maar deze historische dag van alle superlatieven herinneren! België won de MXdN met Stefan Everts, Joël Smets en Marnicq Bervoets, ons nationale team onder leiding van onze kapitein Joël Robert, in een algemene opgetogenheid en gedeeld door een ongelooflijke menigte liefhebbers, van alle nationaliteiten en in een voorbeeldige kameraadschap. De Belgische motorcross schreef er één van de belangrijkste pagina’s uit de geschiedenis.

 

 

Waarom “een symbolische handdruk”? Omdat ze de komst van de BOTC op het Circuit de Nismes dit jaar in juli bezegelen. En omdat ze ook de vrucht zijn van die vurige wil om alle liefhebbers van vintage motorcross samen te brengen en samen te werken, of ze nu van de ene of de andere kant van de taalgrens komen. AMC Eau Noire Nismes, het BOTC-comité en MXVintage.be werken hieraan sinds juli 2022.

Zoals Claude DANIS ons opnieuw vertelde, toen hij in 2022 sprak over “De komst van de Vintage volgend jaar? En hij spreekt voor zijn Club, AMC Eau Noire Nismes, wiens wil, na zeer lange moeilijke jaren (2000 tot 2017 zonder motorcross), is om zich naar de toekomst te keren en opnieuw op te bouwen! Om meer te weten over de geschiedenis van de plaats en de club, volg deze link.

 

 

Dus na een lang en productief gesprek gingen we naar het circuit! We volgden onze gids. Zie de fotogalerij onderaan het artikel! Hier zullen de rijders van het Belgisch Kampioenschap Oldtimers Motocross binnenkort hun wielen neerzetten, om nog maar te zwijgen van alle andere wedstrijden die in dezelfde week plaatsvinden! Het is indrukwekkend, groot, fantastisch!

We maken een lange stop boven deze dubbele jump downhill, maar dan vooral op de top van de Mur de Nismes, met telkens een adembenemend uitzicht op het nabijgelegen stadje! Daar is het onmogelijk om niet toe te geven aan de verleiding ….. we sluiten onze ogen en horen weer het ongelooflijke geraas van de menigte! Pit Beirer gaat twee keer aan de leiding en laat niet meer los! Kurt Nicoll doet hetzelfde in de 3de wedstrijd! Maar Stefan, Joël en Marnicq, heldhaftig op een 125, zijn niet ver achter! Ze zijn zichtbaar voorzichtig, spelen het teamspel en hebben vooral een voorsprong op de Amerikanen! We maken wat slimme berekeningen … het wordt een goede ! Het wordt een overwinning en dus is het feest ! België is blij en er wordt overal over motorcross gesproken – lang geleden … maar laten we ons het plezier niet ontzeggen om daar terug te keren !

 

 

Deze legendarische dag, bijna 26 jaar geleden, is te danken aan Claude DANIS en het hele team van het AMC Eau Noire Nismes. Een korte biografie van Claude volgt binnenkort.

Uw reacties

More MX Vintage news