Classic Motocross Markelo en Emmen

Classic Motocross Markelo en Emmen
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

De een na laatste wedstrijd van het seizoen alweer…Na een bus die niet ging op zondag en een dure taxi arriveerde ik gelukkig nog op tijd voor de eerste manche van de 60+/60-. Ook zag ik nog Jeffrey ehr…Wesley Starink weer souverein de 50cc winnen. Her circuit was duidelijk opgelapt na heftige regenval en hier en daar lagen er nog diepe plassen waar je langs moest rijden en modderbulten langs de baan, waar het water nog uitstroomde.

 

Peter v/d Nieuwenhof ‘Airborne’ in mooi oud Engels Motocross jargon. De nummer 2 in de eindstand van de 60+ in 2023

 

Vooral de oudere motoren hadden het moeilijk op de zware baan. De 50cc-tjes vlogen erover alsof er niks aan de hand was. Barry Kramer had afgezien van deelname met zijn net geprepareerde BSA Metisse. Zo vertelde hij toen hij plotseling gehuld in regenjas naast me stond, vergezeld van zijn twinshock Suzuki vertelde, waarmee hij na de 60ers wel zou starten. Zelfs Peter v.d. Nieuwenhof had een zeldzaam schuivertje bij de start. 60- kampioen Seth Cox was afwezig vanwege rugklachten.

 

Johan Kistemaker wist in Markelo nog niet dat hij kampioen 60+ van 2023 zou worden…

 

Ook de twinshocks ondervonden er geen hinder van. Hugo Heemskerk, een van de oudgedienden in het rennerskwartier zei zelfs dat zijn 4 takt CCM (bouwjaar ’75, zoals ooit bereden door Banks, Eastwood en Wright) goed grip had en lekker door bleef ploegen. (vrij vertaald) Ook nu nog blijkt deze 4 takt best nog competetief tegen de zelfs jongere 2 takten. De tweede manche van de 60ers verliep zonder veel noemenswaardigheden. Behalve dan dat Peter v.d Nieuwenhof, die nu wel goed weg was onderweg een foutje gemaakt moest hebben en een aantal posities verloor. Martin Karsmakers hield het een aantal ronden voor het einde gezien met zijn Triumph Metisse.

 

Barry Kramer houdt in ieder geval deze actiefoto over aan een teleurstellende dag waarvan hij zich meer had voorgesteld….

 

Of de baan te zwaar was of dat het mankementen betrof is me niet bekend. Of de andere Metisse een Bultaco, die van Herman v. Leunen hinder zou hebben ondervonden weet ik niet, want deze nam deel aan een andere wedstrijd. Niet iedere baan is geschikt voor de Classics. Vooral de oudere motoren kunnen natuurlijk slecht uit de voeten op een baan met wasborden en dubbel jumps…Beide twin shock 50- manches brachten voor Barry Kramer geen geluk. In de eerste manche had hij problemen met zijn crossbril, maar was dat alles maar, want de Suzuki was niet vooruit te branden. Na wat aanpassingen in de pauze bleek het euvel niet verholpen en verdween hij wederom uit de wedstrijd. Achteraf bleek de cylinder versleten…Niet voor iedereen een mooie dag…

 

Hugo van Heemskerk ploegend door de Markelose modder op zijn mooie CCM uit 1975

 

Classic 50cc: 1. Wesley Staring 2. Niels de Klein 3. Remko Cazemier
Classic 60-: 1. Mark Beekmans 2. Jimmy Turk 3. Mike Steude
Classic 60+: 1. John Smeyers 2. Johan Kistemaker 3. Peter van den Nieuwenhof
Pre 85: 1. Edwin Evertsen 2. Kevin Roeterdink 3. Harald van Zwaaij
Twinshock 50-: 1. Jurgen Schreurs 2. Marc Caron 3. Christiaan Groot
Twinshock 50+: 1. Johan Pieper 2. Tonnie van Laar 3. Fokke Tuik
Super EVO 125cc: 1. Luca Nijenhuis 2. Rutger Boomsma 3. Douwe Kroeze
Super EVO Open: 1. Gert-Jan Assink 2. Dave Xhofleer 3. Martijn van der Veen
Super EVO 40+: 1. Rudi Takman 2. Richard van Drooge 3. Ralph Barten
MX50 Hobby: 1. Lukas ten Broeke 2. Luca Puthaar 3. Stijn Sloot
MX50 Super: 1. Wesley Staring 2. Mark Poorthuis 3. Carlo Cornelisse
VMX2: 1. Mark Wassink 2. Sam Bovenschutte 3. Damian Flierman

Jurgen Schreurs wist met zijn 2e plek de titel in de Twinshock 50- klasse te behalen. Kelvin Daalwijk mag zich als eerste trots kampioen van de VMX2 klasse noemen voor Damian Daalwijk en Jelle Groothuis.

 

Jeffrey…ehr…Wesley Starink soeverein hoogvlieger van het seizoen 2023 in de 50cc

 

‘Finale’ Classic Motocross, Motodrome Emmen, 1 oktober 2023

Net als Markelo 14 dagen geleden ving de dag wat druilerig aan. En in de bus zittende, terwijl ik de voorbeschouwing schreef op de heenweg, hoopte ik maar dat het circuit daar geen hinder van gehad had. Er waren in Markelo al wat kampioenen bekend, maar gelukkig bleven er nog genoeg klassen over waarin de kampioen nog niet bekend was. Zo had ik na nakijken op de VMCN site vernomen dat in de 60+  Peter v.d Nieuwenhof en Johan Kistemaker het in de laatste wedstrijd moesten uitvechten.

Ik moet bekennen dat ik daar wel naar uit had gekeken. Het circuit lag er mooi bij en ik heb het idee dat veel rijders hier graag komen. Het is geen ingewikkeld circuit, en ligt mooi om een ‘Speedway stadion’ heen gebouwd. En ook spectaculair omdat op sommige stukken de snelheid hoog ligt, er zijn een paar mooie hoge springbulten, die garant staan voor mooie hoge sprongen en ook de kombocht naar rechts na start/finish is mooi. De voetgangersbrug bij start/finish doet los van de positie waar deze zich bevindt wel wat denken aan die van Arnhem.

Voor de verandering arriveerde ik ruim op tijd op het circuit om de 50cc-tjes nog te zien starten. Wat Dave Xofleer ook uit de hoge hoed toverde, hij kon tempobeul Wesley Starink niet bijhouden. In beide manches eindigde hij 2e. Wesley Starink werd overigens kampioen in 2 klassen en als beide flessen echte champagne bevatten kon hij als hij wilde lichtelijk aangeschoten naar huis… Hoewel Peter v.d Nieuwenhof een sterke wedstrijd reed kon hij het niet bolwerken tegen Johan Kistemaker. In beide manches werd hij 2e. Waarmee hij ook op de 2e plaats eindigde in de eindstand. Een prestatie die respect afdwingt, want naar ik vernam had hij een bepaald niet makkelijke tijd achter de rug.

Johan Kistemaker mocht zich de nieuwe 60+ kampioen noemen. Iedereen had er duidelijk zin in om nog een keer goed voor te gaan zitten. Bij alle starts werd er ouderwets ingevlogen en menig fanatiek duel werd uitgevochten. Barry Kramer had een goede start, zoals hij meestal heeft in Emmen. De oranje BSA Metisse liep prima. Maar je hebt altijd baas boven baas want ik stond met open mond te kijken naar de snelheid van de Jawa Metisse van Jan Willem Klerks. Hoe hij dat oude ESO blok als de brandweer liet lopen…onwerkelijk. Met een bloedgang op start/finish af, vol in de ankers en dan driftent start/finish op; geweldig! ik zou bijna denken dat hij met die ESO niet eens een slecht figuur bij de twin shocks zou slaan…Een hele mooie nazomer-wedstrijddag. Een waardige afsluiter van het seizoen!

Classic 50cc

Eerste Manche: 1. Wesley Starink, 2.Dave Xofleer, 3. Niels De Klein
Tweede Manche: 1. Wesley Starink, 2. Niels De Klein, 3. Dave Xofleer

Classic 60- 60+

Eerste Manche: 1.Mark Beekmans (16 seconden voorsprong op nr. 2) 2. Steven Wouters, 3. Jimmy Turk.
2e Manche: 1. Mark Beekmans, 2. Steven Wouters, 3. Johan Kistemaker.

Twinshock & Pre 85

Geen A&B groep deze keer maar alle rijders in een groep.

Eerste Manche: 1. Jurgen Schreurs, 2. Marijn Gilis, 3. Edwin Evertsen.
Tweede Manche: 1.Jurgen Schreurs, 2. Marijn Gilis, 3. Nico Groot.

MX50

Eerste Manche: 1.Wesley Staring (rondes van 1.51 min.!) 2.Carlo Cornelisse, 3. Klaas Jan Kruisselbrink.
Tweede Manche: 1.Wesly Staring, 2. Mark Poorthuis 3. aas Jan Kruisselbrink.

Super EVO (Pre 97)

(Twee groepen; A&B)

Eerste Manche groep B: 1. John Oude Nijhuis, 2. Laszio Tichi, 3. Peter Lenselink
Tweede Manche: 1. Peter Lenseling, 2.Laszio Tichi, 3. John Oude Nijhuis.

Eerste Manche groep A: 1. Wesley Pittens, 2. Storm Hoevers, 3. Marcus -lee Soper.
Tweede Manche: 1. Wesley Pittens, 2. Storm Hoevers, 3.Remco Doornwaard

De kampioenen van 2023:

Classic 50cc: Wesley Staring
Classic 60+: Johan Kistemaker
Classic 60-: Mark Beekmans
Pre 85: Kevin Roeterdink
Twinshock 50+: Michel Paulussen
Twinshock 50-: Jurgen Schreurs
Super EVO (Pre 97) 40+: Richard van Drooge
Super EVO (Pre 97) 125cc:  Tom Vollenberg
Super EVO (Pre 97) Open: Gert Jan Assink
MX50  Hobby:  Stijn Sloot
MX50 Standaard: Rick Waenink
MX50 Dames: Amy Niesink
MX50 Superklasse: Wesley Staring
VMX2: Kevin Daalwijk

Tekst: Mark Faber
Foto’s: Mark Rinkema fotografie.

Uw reacties

More MX Vintage news