Column: Hoe moet het verder met de Wetstraat 16?

Column: Hoe moet het verder met de Wetstraat 16?
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

 Dat onze politici over elkaar struikelen om ter meest onzin uit te kramen is eigen aan een periode voor nakende verkiezingen. En diezelfde heren en dames zijn hun beloftes over de motorcross al weer lang vergeten. 

Deze ligt nog vers in het geheugen: Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts kwam enkele weken geleden met een aan alle kanten rammelend voorstel om bepaalde leraars onder voorwaarden meer loon te geven. Het is een, excusez le mot, schoolvoorbeeld van onkunde en kortzichtigheid. Het is daar waar het de meeste beleidsmensen in ons land aan ontbreekt: een langetermijnvisie. Dat hij dan even later met een ander voorstel op de proppen kwam om te gemoederen te bedaren is zo melig als maar kan. Een dronkenlap die daags na een uit de hand gelopen zuippartij zijn vrouw een ruiker bloemen schenkt, ja, daar lijkt het op.

Hoezeer haat ik het dat politici met een uitgestreken gezicht op tv de oplossingen aanbrengen die dit land verder naar de afgrond dwingen. Het is al 25 jaar bezig en het gaat maar verder zonder dat iemand ooit ingrijpt. Ze hebben de grote industrie uit dit land weggejaagd door de kostprijs van uurlonen en de hoge belastingen. Opel, Ford, Renault en andere bedrijven werden door jullie kortzichtigheid weggepest en nu moeten ook de boeren het ontgelden.

Waarmee ik niet wil zeggen dat dit land geen bekwame politici meer zou hebben. Helaas zijn ze zo intelligent dat ze zich verschuilen achter de roep van de lokale politiek tot hun tijd gekomen is. Als die al komt want het leven is mooi met een burgemeesterssjerp rond hun middel.

Schatjes van patatjes

De patatten voor onze frietjes moeten van elders komen want onze velden worden te veel belast met stikstof. Na de industrie moeten nu ook de boeren plaats maken voor iets anders. Maar door wat of wie? Door mensen die nadenken over hoe het verder moet met dit land? Die zitten al in de wetstraat 16 en worden daar rijkelijk voor betaald. Ook na hun loopbaan blijft voor de meesten onder hen de kassa flink door rinkelen want die lui hadden voor zichzelf een mooie bonus gefikst vanwege hun noeste arbeid die ze jarenlang aan de dag hebben gelegd.

Wil de bevolking nu echt dat dit land gerund wordt door een leger van wereldvreemde bureaucraten, niet gehinderd door enige vorm van gezond boerenverstand? Tegenwoordig hebben onze politici de mond vol van de “maakindustrie” en hoe die weer kan opleven. Behoudens een vergissing van mijn kant dacht ik toch dat Opel, Ford en Renault tot die tak behoorden. Als je het feit aanhaalt bij een moderne politieker dan repliceert die meteen dat het beslissingen zijn die werden genomen in een andere legislatuur. Daar kan je als brave burger nog weinig tegen inbrengen ook. Behalve het feit misschien dat het geloof in onze politiek zo verder wordt ondergraven.

Staatsschuld

Eind vorig jaar bedroeg de Belgische staatsschuld 326 miljard euro en per seconde komt er blijkbaar 507 euro bij. Als je daarover nadenkt word je toch gek. Ook voor dit probleem hebben onze politici een kortzichtige oplossing. Met graagte willen ze dat we massaal onze spaarcenten opnemen om ze te spenderen aan onze economie om zo dit land erbovenop te helpen. Helaas is het alweer een staaltje van kortzichtigheid. Ik ben geen econoom maar ik weet met mijn boerenverstand wel zeker dat een land met burgers zonder veel spaarcenten er niet goed voor staat.

Er zijn ook verzachtende omstandigheden voor onze politici want de wereld is op 50 jaar tijd erg ingewikkeld geworden. Dat dictators zoals Vladimir Poetin een alweer zinloze oorlog gaan uitvechten maakt dat we dit vandaag letterlijk in onze portemonnee gaan voelen. En hoe los je dat dan op als je minister bent? Het is in deze tijd geen eenvoudige opdracht om de juiste beslissingen te nemen in het belang van de bevolking.

Motorcross

Nogmaals, ik wil niet elke politieker over dezelfde kam scheren want dat zou getuigen van kortzichtigheid. Neem nu, Zuhal Demir. Zij stak telkens haar nek uit voor de motorcrossbanen die werden gecontesteerd door een éénzaat die tijd genoeg had om uit te pluizen hoe hij een klacht kon neerleggen bij de Raad van State. Demir deed telkens haar best om de motorcrossers te helpen. Dat nieuwe vergunningen werden afgeleverd onder steeds strengere voorwaarden is een gegeven uit een tijdsbestek waar onverdraagzaamheid, ik-zucht en een uitdeinende motorcrossallergie heersen. Daar kan zij niks aan veranderen.

Ik had het nog willen zien in de jaren ’70, dat diezelfde éénzaat naar de Raad van State zou trekken om een circuit het zwijgen op te leggen. In een zalige periode waarbij Roger De Coster, Jaak Vanvelthoven, Gaston Rahier en Harry Everts de wereld rondtrokken om het motorcrossevangelie te gaan prediken, zou de klacht van een buurtbewoner pure zelfmoord betekent hebben. Een brandstapel zou er klaarstaan op de esplanade van een citadel ergens in Wallonië om de man, Jeanne d’Arc gewijs, na het hiernamaals te zenden met voldoende benzine en een stapel oude motorcrossbanden.

De zwarte wolk boven de brandstapel zou toen geen grote invloed hebben gehad op het milieu. Toen waren we maar met 3,5 miljard mensen op deze bol en kreeg de natuur alle foute ingrepen van de mensheid nog verwerkt. Dat is nu wel even anders en iets om over na te denken. Een wetenschapper vertelde onlangs in de pers dat deze planeet zonder problemen tot 10 miljard mensen aankan. Ik ben geneigd om te denken dat die mens niet kan tellen of dat het telmachientje waarop hij de berekening gemaakt heeft nieuwe batterijen nodig heeft.

Verkiezingen 2024

Op zondag 9 juni 2024 worden er Europese, federale en regionale verkiezingen georganiseerd en op zondag 13 oktober vinden de provincieraads-, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen van 2024 plaats. Met alle onkunde, oppervlakkigheid en kortzichtigheid die onze politici de laatste jaren hebben laten zien, heb ik de neiging om me af te vragen hoe deze lui volgend jaar aan stemmen gaan geraken.

Mogen wij voorstellen dat het mannelijk deel van de bevolking, in een zeldzaam moment van oppervlakkigheid en ik-zucht, in ruil voor een roodgekleurd bolletje, enkele uurtjes mag rampetampen met een politica? Ludivine Dedonder, Hadja Lahbib, Zakia Khattabi, Annelies Verlinden en Tinne Van der Straeten gaan gouden zaken doen.  Het vrouwelijke deel van de bevolking krijgt de keuze uit Alexander De Croo, Vincent Van Peteghem, Frank Vandenbroucke en Quicky voor een vluggertje.

Het is alweer jaren geleden dat de politiek er een strijdpunt van gemaakt had om elke provincie enkele motorcrosscircuits te gunnen. Samen met de komst van een andere legislatuur is het idee ondergesneeuwd door dringende problemen zoals de coronacrisis en de energiecrisis. Een regering moet prioriteiten stellen maar ze moeten ook hun beloftes niet vergeten.

Geen enkele partij rept over onze sport naar aanloop van de verkiezingen volgend jaar. Dat de straffe uitspraken en beloftes bewaard worden voor het moment dat de impact het grootst is op het kiesgedrag van de bevolking willen we best snappen, maar ook die strategie is doorzichtig en kortzichtig. Daar trappen wij niet (meer) in. Welke partij komt met een concreet masterplan voor de motorsport en wil dit in een wetsvoorstel gieten indien ze deelnemen aan een volgende legislatuur?

Tekst: Danny Hermans
Foto: Manu Jacques

Uw reacties

More MX Vintage news