De Russen in het WK motorcross: Een overzicht!

De Russen in het WK motorcross: Een overzicht!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Dit weekend staat er de MXGP van Rusland op het programma. In Orlyonok nemen de toppers uit het WK MXGP en MX2 het tegen elkaar op in de strijd om de wereldtitel. Jeffrey Herlings is er na een maandenlange inactiviteit weer bij en zal opzoek gaan naar wedstrijdritme. Wellicht gaat hij zich na enkele races weer mengen in de strijd tussen Antonio Cairoli en de Sloveense Honda-rijder Tim Gajser. Wij kijken uiteraard naar het verleden en geven een kort overzicht van de Russische prestaties uit het mondiale motorcross van weleer.

De bekendste Rus is zonder twijfel Gennady Moiseev maar het was wel Victor Arbekov die als eerste een wereldtitel kon pakken in de motorcross. Hij werd wereldkampioen 250cc in 1965 aan boord van een CZ. In de jaren ’70 was de sport enorm populair in de voormalige USSR. Elk jaar stond er wel een GP op de kalender en ze konden beschikken over een peloton steengoede motorcrossers. De Russen hadden een boontje voor de 250cc klasse en organiseerden niet minder dan 18 Grand Prix tussen 1962 en 1985.

Eén keer werd er een GP 125cc gehouden in Rusland, dat was in 1983. De Italiaan Michele Rinaldi won de race in Leningrad. Gennady Moiseev was de succesrijkste crosser met drie wereldtitels die hij telkens kon behalen aan boord van een KTM. Zijn eerste titel won hij in 1974 en het was meteen ook de eerste voor KTM. Ook in 1977 en 1978 won hij de 250cc wereldtitel aan boord van de Oostenrijkse machine. De titel van 1974 was erg discutabel waarbij de Tsjechoslowaak Jaroslav Falta de titel werd ontnomen na een dubieuze beslissing van de F.I.M. We schreven er destijds een artikel over dat je hier nog eens kan nalezen.

Ook de 500cc piloten reden een aantal GP’s in de USSR. De thuisrijders konden nooit een wedstrijd winnen. De zeges gingen naar Ove Lundell (1963), Jeff Smith (1964 en 1967), Paul Friedrichs (1966 en 1970) en Roger De Coster (1972 en 1975).

Gennady Moiseev (links) en Vladimir Kavinov.

De Russen wonnen ook tweemaal de Motorcross der Naties. Het was een eerste keer raak in 1968. Toen werd de landenwedstrijd gehouden in Kishinev, USSR. De geruchten deden de ronde dat de Russische delegatie maandenlang kon trainen op het MXoN-circuit om zo een niet te onderschatten voordeel te creëren op de concurrentie. Ook in 1978 konden ze de prestigieuze race winnen. Die werd toen gereden in het Duitse dorpje Gaildorf. De piloten die toen de lakens naar zich toe trokken waren Valery Korneev, Gennady Moiseev, Vladimir Kavinov en Yuri Khoudiakov.

In de jaren ’80 verdwenen de Russen van het strijdtoneel. Lang na de val van het IJzeren Gordijn en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zouden ze mondjesmaat weer opduiken in het wereldkampioenschap. Recent konden Evgeny Bobryshev, Alexandr Tonkov en Vsevolod Brylyakov zich in de kijker rijden. Bobryshev werd derde in het WK van 2015 en won één GP.

Lees alles over de Russische GP dit weekend bij onze collega’s van MXMag.be.

Russische GP winnaars

Gennady Moiseev      14
Victor Arbekov           10
Vladimir Kavinov        8
Anatoly Ovchinnikov  2
Igor Grigoriev               1
Pavel Rulev                   1
Eugenij Rybalchenko  1
Evgeny Bobryshev       1

Foto intro: Vladimir Kavinov

Uw reacties

More MX Vintage news