Een portret van Dave Bickers

Een portret van Dave Bickers
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Dave Bickers werd geboren in Coddenham, Suffolk op 17 januari 1938 en overleed op 6 juli 2014 aan een beroerte op 76-jarige leeftijd. Bickers was de tweevoudige Europese motorcross kampioen in de jaren ’60, reed in Amerika toen de sport nog onbekend was. Hij reed er de Trans-AMA serie en was ooit stand-in voor Roger Moore in de James Bond films “Octopussy” van 1983 en “Escape to Athena” uit 1979.

Dave begon op zestienjarige leeftijd in de motorcross en was zo succesvol dat hij al op jonge leeftijd werd beloond met een sponsorbijdrage. Zijn rijtalent werd opgemerkt door de Greeves-fabrieksrijder Brian Stonebridge, die hen in 1958 aanraadde om Bickers in te huren bij Greeves. Hij won in 1960 en 1961 het 250cc Europees motorcrosskampioenschap voor het Greeves-fabrieksteam. Het Europees kampioenschap werd destijds beschouwd als het wereldkampioenschap, omdat de motorcrosssport zich buiten Europa nog moest ontwikkelen. In 1962 kreeg deze  competitie officieel de status van F.I.M. wereldkampioenschap.

Bickers was lid van de Britse teams die de Trophée des Nations wonnen in 1961 en in 1962. Hij hielp ook de Britse teams bij het winnen van de Motocross des Nations in 1966 en 1967. In 1960 werd hij verkozen tot “Man of the Year” in het Brits motorblad “Motorcycle News”. Vanaf 1966 zou hij overstappen op het Oost-Europese merk CZ waarvan hij ook de importeur werd. Logischerwijze zou hij ook zustermerk Jawa toevoegen aan zijn importbusiness. In het begin van de jaren ’70 zou hij samen met enkele andere Europeanen de sport gaan promoten in Amerika. Zo trok hij toen veel op met onze landgenoot Roger De Coster. De twee werden vrienden voor het leven.

Bickers tijdens zijn stuntwerk voor de Bondfilm Escape To Athena.

 

Uw reacties

More MX Vintage news