Het motorcrossjaar 1957: Bill Nilsson is de eerste wereldkampioen

Het motorcrossjaar 1957: Bill Nilsson is de eerste wereldkampioen
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog kreeg de motorsport vleugels en vooral de motorcross werd enorm populair. In 1947 ontstonden her en der competities op internationaal niveau en nog maar tien jaar later ontstond het eerste FIM wereldkampioenschap 500cc.

Ook kwamen ze op de proppen met een Beker van Europa 250cc dat later zou uitgroeien tot een volwaardig WK. In het begin van 1957 wordt het Verdrag van Rome getekend wat de start betekent van de E.E.G., de zogenaamde Europese Economische Gemeenschap.

 

De ondertekening van het Verdrag van Rome.

 

Zes landen, waaronder België, tekenen hierbij een verdrag om de economische relaties te stimuleren. In Duitsland wordt er een maand later gediscussieerd over of het feit of de Duitse Bundeswehr moet uitgerust worden met tactische kernwapens. De Chinese leiders beginnen een zuiveringsactie tegen “intellectuele rechtse elementen”. De opdracht werd gegeven door voorzitter Mao Zedong.

 

Rik Van Steenbergen

 

In augustus wordt Rik Van Steenbergen voor de derde keer wereldkampioen bij de wielerprofs. In oktober lanceren de Russen een Spoetnik in een baan rond de aarde. Een maand later mag het hondje Laika aan boord van een volgende Spoetnik en dit ter voorbereiding van een bemande ruimtevlucht.

Het hondje sterft tien dagen later door zuurstofgebrek. De hitparade van 1957 werd gekleurd door twee artiesten die bijna evenveel dagen op nummer één stonden in de charts. In België moest Harry Belafonte met zijn “Banana Boat Song” de duimen leggen voor het instrumentale nummer “The Carousel Waltz” van Ray Martin and his Concert Orchestra.

 

Het eerste WK 500cc

In 1957 werd het allereerste wereldkampioenschap 500cc boven de doopvont gehouden. De jaren voordien werd er gesproken van een Europees kampioenschap. Deze klasse was het voorwerp van een strijd tussen Britten, Zweden en Belgen. Onze landgenoten pakten al meteen zwaar uit tijdens de eerste GP in Genève.

Nic Jansen zegevierde voor August Mingels en René Baeten. Leslie Archer kon de tweede race winnen in het Franse dorpje Montreuil. In Zweden was dan weer Bill Nilsson aan het feest. Hij hield René Baeten af voor de zege. Arthur Nuyts werd die wedstrijd 8ste.

 

Sten Lundin

 

Nilsson bleef de regelmatigste in de komende wedstrijden en won in Imola en Lichtenvoorde. Baeten kon de laatste GP in Denemarken (Naestved) winnen maar de eerste wereldtitel 500cc was voor de Zweed Bill Nilsson. Baeten strandde op een tweede plaats in de eindstand voor Sten Lundin en Jeff Smith. August Mingels werd zesde.

 1. Bill Nilsson – AJS 34 pt
 2. René Baeten – FN 30 pt
 3. Sten Lundin – Monark 28 pt
 4. Jeff Smith – BSA 23 pt
 5. Leslie Archer – Norton 20 pt

Beker van Europa 250cc

De eerste wedstrijd werd samen gereden met de GP 500cc in Genève, Zwitserland. De Tsjecho-Slovaak Jaromir Cizek won de wedstrijd voor de Brit Brian Stonebridge. De derde wedstrijd voor dit kersvers EK werd gereden in Brühl, Duitsland. Het was de Belg Marcel Verhaegen die de verplaatsing maakte voor deze competitie en prompt de wedstrijd won. De volgende wedstrijd werd opnieuw gereden in Duitsland (Reutlingen) en daar kwam Fritz Betzelbacher echt boven water door een klinkende zege te pakken in eigen land.

 

De strijd op de Citadel in 1957. Foto: Edmond Luyten

 

Op de Citadel van Namen won een andere Duitser, Willi Oesterlé. Betzelbacher won dan nog de wedstrijden in Ettelbruck en Sittendorf en werd tweede op “De Biegracht” in Genk. Hij werd dan ook de verdiende winnaar van de Beker van Europa 250cc voor zijn landgenoot Willi Oesterlé. De Belg Alex Colin werd vierde in de eindstand.

 1. Fritz Betzelbacher – Maico 36 pt
 2. Willi Oesterle – Maico 29 pt
 3. Jaromir Cizek – Jawa 25 pt
 4. Alex Colin – NSU 18 pt
 5. Marcel Verhaegen – BSA 16 pt

 

Fritz Betzelbacher hier met nummer 6.

 

Motorcross der Naties

Die werd in 1957 gehouden in Brands Hatch in het Verenigd Koninkrijk. Het waren andermaal de Belgen, Zweden en Britten die favoriet waren voor deze landenwedstrijd. De Britten konden de wedstrijd winnen met hun rijders Jeff Smith, Dave Curtiss, Brian Martin, John Draper en Derek Rickman. Zij klopten de Belgen René Baeten, Nic Jansen, Lucien Donnay, Hubert Scaillet en Jan Rombouts.

 

De FN van René Baeten in 1957.

Winnaars Belgisch kampioenschap 1957

 • Inters: René Baeten
 • Zijspannen: Roger Van Lerberghe
 • Seniors: Herman De Soete
 • Juniors: Georges Swiggers
 • Experten Kleine Cilinders: Marcel Verhaegen
 • Juniors Kleine Cilinders: Armand Depauw

Uw reacties

More MX Vintage news