Het verhaal achter een foto uit 1967!

Het verhaal achter een foto uit 1967!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

In tijden van sociale media komen vele foto’s aan je voorbij gerold en blijven sommige bij regelmaat terugkomen zonder het verhaal erachter te kennen. Ook de bekende foto hierboven is er eentje zonder een verhaal. Tot nu ……………….

Hier is het verhaal van de maker van de foto, Kenneth Olausson, een Zweedse reporter die vanaf de mid 60’s actief was in het motorcross wereldje. Hij trok vaak op met het Husqvarna team aan het begin van zijn loopbaan.

Kenneth Olaussson: “In september 1967 werd ik gevraagd om Husqvarna’s rijder Olle Pettersson naar Zwitserland te begeleiden, waar hij zou deelnemen aan een internationale race. De Zwitserse Alpen boden een spectaculaire achtergrond voor een internationale motorcross in Cossonay, niet ver van het Meer van Genève. Deelnemers uit zeven of acht Europese landen kwamen samen, ze werden goed betaald voor deelname aan internationale motorcross wedstrijden. Dit was een tijdperk waarin zowel twee- als viertakten zij aan zij streden.

Ik had een plek voor de toeschouwers en achter een hekje maar vlak voor de start besloot ik om 15 meter terug te gaan om een betere startfoto te kunnen maken met mijn Leitz met een kort 35 mm lensje. Een kleine minuut later viel de start en het gebrul van twintig motoren zwol aan tot een verpletterende echo in de vallei. De Fransman Gérard Ledormeur was de snelste op zijn Métisse maar naderde met te hoge snelheid de eerste sprong. Los in de lucht verloor hij totaal de controle en vloog, gescheiden van zijn machine, net over me heen. Toen ik me omdraaide zag ik dat er verschillende gewonde toeschouwers waren. Met afgrijzen merkte ik dat de zware machine van de Fransman precies op de plek was geland waar ik een halve minuut eerder had gezeten!

1000 Kronen!

Twee weken later kreeg ik mijn zwart-wit film door Kodak ontwikkeld terug en werd ik me bewust van mijn resultaten. Onmiddellijk ging ik naar het weekblad “Se” en ze waren verbaasd over de foto en mijn verhaal. Over een breedte van 31 cm x 46 cm stond in de kop: “Zijn luchtreis eindigde tussen de toeschouwers.” De rijder en twee toeschouwers moesten voor behandeling naar het ziekenhuis, hoewel niet ernstig gewond. Ik kreeg de hoogste betaling voor mijn unieke opname van 1.000 Zweedse kronen (nog geen 100 euro – het was in 1967). De magische foto werd gepubliceerd in het Zweedse equivalent van het tijdschrift Life. Dit weekblad publiceerde altijd de beste foto van de week. Wat een eer voor een 19-jarige jongen! Deze foto is o.a. afgedrukt in 23 landen als Mexico, Japan, Verenigde Staten en Italië, maar niet in Frankrijk.”

Tot zo ver het verhaal van de Zweedse fotograaf. Ook konden we nog het verhaal rond deze spectaculaire foto optekenen van Gérard himself:

“Ik weet het nog goed, het was een spectaculaire valpartij. Ik lag 3 dagen in coma en verspeelde daarmee dat jaar de Franse titel. Het was in 1959 en een jaar eerder in 1958 won ik voor de Nederlander Rietman de Grote Prijs (geen wk ronde!) van Tiblisi in Georgië, toen nog in de Sovjet Unie.”

“In 1960 was de Motocross des Nations in ons eigen land in Cassel. Het was zo veel modder dat alleen Engeland met 3 man wist te finishen. Ik was beste Fransman met een zesde plaats achter Don Rickman, Dave Curtis en Broer Dirkx, etc. Een jaar later was de Motocross des Nations in Schijndel, Holland. Ik hield van de zandbanen en reed er graag. Met het Franse team werden we derde in Schijndel. Twaalf jaar reed ik mee in de top van de internationale motocross in de tijd dat er met start- en prijzengeld goed te verdienen viel.”

Volgens Ledormeur is de foto in 1959 genomen. Zijn wereldberoemde crashfoto zou echter genomen in zijn 1967. Ledormeur overleed dit jaar (21 februari 2018) op 84 jarige leeftijd aan Alzheimer.

Tekst: Harry van Hemmen en Danny Hermans

Uw reacties

More MX Vintage news