Hoe een crossmotor van €1400 plots 200.000 euro waard werd

Hoe een crossmotor van €1400 plots 200.000 euro waard werd
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

In 2018 ging de legendarische Husqvarna 400 uit de film ‘On Any Sunday’ van Steve McQueen onder de hamer voor een slordige 200.000 euro. Maar dat kon evengoed 1400 euro geweest zijn. Lees hier waarom.

Dit is het verhaal van hoe deze motorfiets in 2008 voor $1500 verkocht werd zonder dat iemand wist dat hij eigendom was geweest van ‘s werelds best betaalde acteur. De Husky werd gelinkt aan het bezit van Steve McQueen en nadien geveild maar raakte toen niet aan het minimum bedrag van $80.000.

In 2018 ging de motor een tweede keer onder de hamer maar nu met onweerlegbaar bewijs dat het de motorfiets was waarop McQueen reed in de cult film, On Any Sunday, en brak dan alle records. Met een opbrengst van 230.500 dollar (omgerekend 200.000 euro) bij Bonhams Barber Museum Sale op 6 oktober 2018, werd de 400cc tweetakt de duurste Husqvarna ooit verkocht. Meer nog, nooit eerder werd er zoveel geld neergeteld voor een crossmotor. Het vorige record stond op naam van een Harley-Davidson Factory DAH hillclimber uit 1930. Die bracht $181.500 op.

 

 

Opmerkelijk genoeg zou deze Husqvarna zonder de rol van McQueen en zijn hoofdrol in On Any Sunday nog steeds de $1500 waard zijn waarvoor hij tien jaar geleden werd verkocht, dus dit verhaal illustreert op voortreffelijke wijze het belang van de herkomst voor de waarde van elk object op een veiling, en in het bijzonder de invloed van media-aandacht.

McQueen’s sterrendom betekent dat veel van de voorwerpen die hij heeft aangeraakt, op een veiling vele malen de oorspronkelijke waarde opbrengen. Een uitstekend voorbeeld is de Porsche 911S waarmee McQueen door het Franse platteland reed in de eerste drie minuten van Le Mans (1971). Hij staat op #18 in de top 100 van duurste filmauto’s. Hij werd in 2011 verkocht voor 1,37 miljoen dollar, wat ongeveer 10 tot 15 keer zoveel is als wat je voor een identieke auto zou betalen.

 

 

Als ‘s werelds best betaalde acteur en ‘s werelds meest geprofileerde niet-professionele motorrijder, was McQueen in trek. In 1972 speelde McQueen in een reclamespot uit 1973 voor de Honda Elsinore CR250 crossmotor  waarvoor hij naar verluidt 1 miljoen dollar kreeg.

Honda Motor Company gaf Steve een CB450 wegmotor voor promotionele doeleinden. De motor wordt zelfs genoemd in het uitstekend onderzochte Matt Stone boek McQueen’s Motorcycles: Racing and Riding with the King of Cool en overtrof alle verwachtingen toen hij geveild werd. De motor bracht 70.400 dollar op tijdens een veiling in 2017. Zonder McQueen’s herkomst zou het minder dan een honderdste van die prijs hebben opgebracht, maar met hem als voormalige eigenaar is het een van de duurste Japanse motorfietsen die ooit op een veiling zijn verkocht.

 

Steve McQueen, Mert Lawwil en Malcolm Sith tijdens het filmen op Camp Pendleton.

De echte On Any Sunday McQueen Husqvarna was tot voor kort nooit geïdentificeerd omdat Steve McQueen vanaf 1968 vele Husqvarna’s bezat, waaronder minstens drie 400 crossmodellen. Er was dus geen definitief bewijs  van welke motor voor de opnames werd gebruikt. Nadien kocht Husqvarna liefhebber en restauratie-expert Rob Phillips van Huskyrestoration.com de Husqvarna 400 Cross #MH-1341 van 1970 voor $1500 met het doel om het deze te restaureren.

Rob deed wat onderzoek en toen hij de originele verkoopdocumenten en de Verklaring van Oorsprong van de fabrikant opspoorde, ontdekte hij dat #MH-1341 op 9 februari 1970 nieuw was gekocht door McQueen’s productiemaatschappij, Solar Productions.

De tweede eigenaar kocht de crossmotor met nummer MH-1341 van een Californische motorfietsdealer in mei 1972, en zou zich dus niet bewust zijn geweest van de connectie met de beroemdheid. Hij reed er een paar jaar mee in hetzelfde gebied waar McQueen ook racete.Dan verdween de motor in een schuur waar hij tot januari 2008 onaangeroerd bleef.

Behalve dat dit de motor is die betrokken is bij veel van de rijscènes in de film, gelooft Phillips dat dit hoogst waarschijnlijk de #98 Husqvarna was waar McQueen op reed onder zijn pseudoniem “Harvey Mushman” in de Lake Elsinore Grand Prix van 1970. Van die race zijn er ook beelden te zien in On Any Sunday.

 

 

Op de ‘On Any Sunday’ Husky is een compressieontgrendeling te zien. De hendel is te zien aan de linkerkant van het stuur. De cilinderkop van de motorfiets moest door een professional worden aangepast met een tweede bougieopening om deze ontkoppeling te installeren. De Husqvarna fabriek heeft deze optie nooit geleverd maar deze motorfiets heeft wel de aangepaste cilinderkop. Ook is de uitlaatpijp van de ‘On Any Sunday’ motor gewijzigd. Tenslotte werd de motorfiets op 9 februari 1970 gekocht door Solar Productions en de McQueen/Elsinore race die in de film voorkomt, vond plaats op 7-8 maart 1970.

Na een gedetailleerde restauratie werd #MH-1341 tentoongesteld in het San Diego Auto Museum en in januari 2013 werd hij te koop aangeboden op een veiling met de McQueen-herkomst als belangrijkste verkoopargument.

In de veiling van 2013 schatte Bonhams dat Husqvarna #MH-1341 voor tussen de $80.000 en $100.000 zou verkopen vanwege de link met McQueen maar het bieden haalde de minimumprijs niet en de motor werd ingeleverd. Enige tijd na die veiling, op 10 januari 2013, werd Husqvarna #MH-1341 particulier verkocht aan de huidige eigenaar, die verder onderzoek deed naar de geschiedenis van de motor.

Camp Pendleton is de plaats waar het Marinierskorps van de Verenigde Staten zijn strijderselite traint. Niet-militaire personen krijgen geen toegang tot deze trainingsfaciliteit zonder dat er wat regels worden omgebogen, en zelfs dan moesten er protocollen worden gevolgd, zelfs als je de bekendste acteur ter wereld bent. Toen Bruce Brown contact opnam met de generaal die de leiding had, kreeg hij toegang om te filmen, maar hij moest wel een specificatie geven van de motorfietsen die hij mee naar binnen nam. Deze brief, verstrekt door Nancy Brown, dochter van filmmaker Bruce Brown, was het bewijs dat Husqvarna #MH-1341 de motorfiets was die gebruikt werd bij de opnames van On Any Sunday.

 

 

Toen Nancy Brown, dochter van filmmaker Bruce Brown (overleden op 10 december 2017) werd benaderd, leverde de brief het bewijs dat nodig was om het feit te ondersteunen dat Husqvarna #MH-1341 de motorfiets was die werd gebruikt bij de opnames van On Any Sunday.

Foto’s: atlas.com
Tekst: Mike Hanlon en Danny Hermans

Uw reacties

More MX Vintage news