In Memoriam: Marcel Discart, Europees kampioen zijspancross!

In Memoriam: Marcel Discart, Europees kampioen zijspancross!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Afgelopen nacht is Marcel Discart overleden in het Imelda ziekenhuis van Bonheiden. Marcel werd vorige maand 69 jaar. Afgelopen week was hij bezig om het zijspan van zijn boezemvriend Jef Van Loo klaar te maken, om nog eens een wedstrijd te rijden. Helaas, het was de laatste keer dat hij zich voor zijn passie, de zijspancross, kon uitleven. Marcel werd getroffen door een beroerte. Ondanks de snelle en beste medische zorgen kon hij zijn laatste wedstrijd niet winnen…

Marcel Discart begon in 1966 te crossen bij de toenmalige NBB, de Nationale Brommersbond. Hij debuteerde er op een Itom, een Italiaans fabricaat. De jonge Discart werd kampioen van Antwerpen. De NBB evolueerde, ging met motoren rijden en werd omgedoopt in BVM. Marcel stapte ook over op een 125 cc. Twee keer greep hij naast de IMBA-titel maar hij werd wel Belgisch kampioen BVM.

Na deze flinke solocarrière kwam Discart in 1977 terecht bij zijn passie: zijspanmotorcross. Met onder andere Robert Wouters, Paul Beuckeleers, Gilbert Devoldere en Jozef ‘Jokke’ Saliën reed hij een indrukwekkend palmares bijeen: 3 x IMBA-kampioen, 2 x FAM-kampioen en een keer BLM-kampioen.

Marcel was beroepshalve gemeentewerkman, maar hij baatte eveneens een motor- en onderdelenhandel uit aan de Varkensmarkt in Ramsel. Daarnaast hielp hij ook mee bij de uitbouw van het cateringbedrijf van Frans ‘Sooi’ Bevers.

Nadat hij de zijspancross liet voor wat het was, bleek de link met de ‘karren’ toch onlosmakelijk. Marcel Discart zou nog drie ‘echte’ Dakars rijden. Eentje met Jokke Saliën, dat eindigde toen het tweede motorblok de geest gaf. Vervolgens ging het richting Dakar met Lieven Van Den Heuvel. Die Dakar werd uitgereden, ondanks het feit dat Marcel zes dagen voor het einde zijn enkel op drie plaatsen brak. Hij weigerde op te geven en het duo finishte op het Senegalese strand, weliswaar buiten klassement. Een derde Dakar werd gereden met Philemon Paredaens.

Sinds geruime tijd staat Marcel Discart ook in het Guinness Book Of Records. Zowel het duurrecord op een crosscircuit (Rooiveld Westerlo – Paredaens) als op de weg (Westmeerbeek – Devoldere) staan op zijn naam. Zoon Tom Discart reed ook een paar mooie seizoenen bij BLM en BMB, en legt zich momenteel toe op het restaureren van Itoms.

De MXvintage-redactie wenst de familie en kennissen van Marcel veel sterkte toe.

Uw reacties

More MX Vintage news