Moderne Yamaha YZF450FX omgebouwd tot vintage crosser

Moderne Yamaha YZF450FX omgebouwd tot vintage crosser
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

U hebt ongetwijfeld al een computertekening zien voorbij komen van een moderne crossmotor met de looks van eentje uit de jaren ’70. De mannen van Deus Ex Machina uit L.A. zijn uit een ander soort hout gesneden en hebben niks met modellen uitgespuwd door een laptop. Die kerels pakken een hamer, een vijl en nog wat extra bankwerkersmateriaal en beginnen er aan. Het project: Bouw een Yamaha YZF450FX off-road om tot een potig speelgoedje overgoten met een flinke laag vintagelooks. Waar is Sinterklaas als je hem nodig hebt?

De Yamaha YZF450FX is een off-roader die de pure looks heeft van een crosser maar hij is eigenlijk gemaakt -hopelijk leest Natuurpunt niet mee – om te gaan spelen in de natuur. De tuning van de motor is erop aangepast net als de tandwielverhoudingen van de versnellingsbak. Het DNA van deze motor is eigenlijk die van de Yamaha DT van destijds. Bij Deus Ex Machina rolden ze de Yam de werkplaats binnen om haar meteen uit te kleden. Het project kreeg de naam “Blu Ruvido”. Hoofddoel was een tot de verbeelding sprekende vintagelook creëren op een ultramoderne crossmotor. Dat is met ‘The Blu Ruvido’ custom bike aardig gelukt, om er maar een understatement uit te gooien.

De originele YZF

 

De custom YZ

Om er een vette custom-bike van te maken is de Yamaha volledig gestript. Omdat crossmotoren veertig jaar geleden wat compacter waren moest er veel aangepast worden aan deze fiets. Zo heeft ‘The Blu Ruvido’ een compacter en met de hand gemaakt subframe gekregen en een handgemaakte tank die kleiner is dan het origineel. Om het plaatje compleet te maken, beschikt de Deus custom bike over vintage ogende spatborden, een compact zadel en vintage details waar iedere crossfanaat blij van wordt. Tel daar de lekkere kleurencombinatie, de oude lettertypes en de klassieke nummerborden bij op en er staat een lekker sexy ding dat je wil strelen.

Het mooie aan deze fiets is zijn betrouwbaarheid. Het voelt alsof je een vintage crosser rijdt, maar ondertussen scheur je rond op de nieuwste techniek. Weinig onderhoud, een ongekende performance en een heerlijk geluid. Bovendien kan je de mapping van de motor aanpassen via een app op je smartphone en heb je de beschikking over een Rekluse slipperkoppeling. En het beste nieuws is wellicht dat je deze motor gewoon kan kopen. Deus Ex Machina zit in Los Angeles maar volgens ons zijn er in Europa enkele dealers die hun prachtige creaties verkopen. Kijk maar eens op hun website. Als de goede Sint het ziet zitten wil ik nog snel mijn schouw verbouwen zodat deze Blu Ruvido erdoor kan.

Foto’s: Deus Ex Machina

Uw reacties

More MX Vintage news