MX History photo: Een album rond motorcrosser Urbain Fiten!

Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Oude foto-albums uit de “Vlaamsche” motorcrossgeschiedenis afgestoft.

img_0942-2Als administrator van deze site word mij vanalles toegestopt op de wedstrijden. Dat kan gaan van een pintje bier tot een lekker stukje taart waarvoor mijn oprechte dank. Tijdens een wedstrijd van afgelopen zomer kregen we echter een oud foto-album onder de neus geschoven dat voornamelijk draait rond motorcrosser Urbain Fiten.

Als deze naam u een belletje doet rinkelen: het is de vader van Eddy Fiten, lid van de technische commissie van ons Belgisch kampioenschap oldtimercross BOTC. De foto’s situeren zich in de periode tussen 1946 en 1954. De naoorlogse machines zijn in die tijd nog geen echte crosmotoren maar omgebouwde straatfietsen. In die tijd werden deze motoren naar de cross gereden, aldaar gestript om de cross te kunnen meerijden en nadien weer “straatlegaal” gemaakt. Dat waren nog eens tijden. De eerste echte crosser voor Urbain Fiten kwam er in 1952 met een BSA (met nummer 14 op de foto’s). Je ziet achtereenvolgens een Triumph 350 van 1949 (legermodel), een Norton, AJS en een Matchless (straatversie). Je herkent ook Marcel Verhaegen (nr.3), Leon Keteleers (712). Opmerkelijk is hoeveel toeschouwers er kwamen opdagen op deze wedstrijden.

Bij deze doen we een oproep aan de lezers van deze site om ook te gaan grasduinen in oude schoendozen en hun foto’s in te scannen. Lukt het niet dan zijn we altijd bereid om hiermee te helpen en de albums en/of foto’s te digitaliseren. Wij publiceren deze graag tijdens de wintermaanden.

Nog een tip voor bezitters van een smartphone: Er is een geweldige app om foto’s vliegensvlug te digitaliseren vanuit je foto-albums. Dat is de app photomyne die je kan vinden in de AppStore en Google Play. Je kan ze hieronder downloaden. Het gebruik van deze app is eenvoudig en echt een aanrader. Meer uitleg vind je onder deze link.

googleplayappstore

 

 

 

Uw reacties

More MX Vintage news