Open Brief VLM voorzitter ivm Corona-actualiteit

Open Brief VLM voorzitter ivm Corona-actualiteit
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Na de nieuwe aankondigingen van de Belgische overheid i.v.m. de strijd tegen het Coronavirus denkt ook VLM luidop mee wat dit betekent voor motorcrossers. In een nieuwe open brief van gisteren boog VLM voorzitter Eddy Houtmeyers zich over de verschillende richtlijnen in verband met sport en ontspanning.

Hier volgt de inhoud van de brief:

Met de gegevens van de veiligheidsraad van 24 april, hebben we voor onze sport weinig duidelijkheid. Met de toepassing van een geleidelijke versoepeling in maatregelen, moeten we toch eens evalueren wat zou mogelijk zijn voor onze sport. Rechtstreeks is er geen sprake geweest van motorcross. Maar laat ons toch nog eens nadenken over wat er wel staat over sporten of ontspanning.

Fase 1a (vanaf 4 mei) zegt ons :

Ontspanning en beweging buiten

 • Je mag in open lucht sporten (tennis, atletiek, vissen, golfen,…), wandelen, fietsen, enz. met maximum twee personen die niet onder jouw dak wonen.
 • Social distancing moet ook hier absoluut gerespecteerd worden, want vier op de tien besmette personen voelt amper iets van het virus.
 • Sporten waarbij infrastructuur nodig is zoals douches, vestiaires of een cafetaria, blijven verboden.

Moeten we hier niet aan de bel trekken om onze oefencircuits open te krijgen en hierbij op zijn minst enige regels opzetten van maximale bezetting. Dus de piloot maximaal met 2 personen te laten vergezellen, en hierbij de social distance te respecteren en geen kantines te openen. We zitten hier in open lucht, de rijders beschikken over beschermende kledij en het terrein bestaat uit een grote oppervlakte, waarbij de verspreiding van rijders gegarandeerd kan zijn.

Verder is er in de volgende fase ook sprake van gelijkaardige versoepeling.

Fase 2 (vanaf 18 mei) zegt ons :

Ontspanning en beweging buiten

 • Mogelijk mag je met meer dan twee personen die niet onder jouw dak wonen gaan sporten in de open lucht
 • Voor groepssporten zal trainen in openlucht opnieuw toegestaan zijn als:

o Het om een erkende sportclub gaat

o Er een trainer aanwezig is

o Social distancing gerespecteerd wordt

Wat betekent dit concreet?

Dus ook hier zullen we moeten op focussen, en onze oefencircuits open krijgen voor motorcross trainingen individueel. Ook teams zouden samen dus ook oefeningen kunnen inzetten. We moeten nog wel altijd zorg dragen voor toepassing van afstandsregels en indijken van verspreiding virus. Dus het is aan ons om dergelijke voorstellen mogelijk te maken en dan vervolgens te kunnen handhaven.

 

SAMEN moeten we hiervoor ijveren en zijn er overtredingen te bemerken, dan moeten we die overtreders aanspreken. En daarbij aankaarten dat we alle hetzelfde doel hebben en dat we éénieders gezondheid moeten respecteren. Laat ons eerst deze opgelegde regels gebruiken om oefeningen op circuits te kunnen opstarten, en daarmee het motorcrossgebeuren toch al tot een bepaalde positie te krijgen. Als we dit alles tot een goed einde kunnen brengen, dan kunnen we daarmee ook de inperking van het virus bevorderen.

Met die verbeteringen voor ogen , kunnen we ook motiverend uitkijken naar de stap van wedstrijden op te zetten met nog altijd aandacht voor Corona maatregelen. Wanneer dit gaat zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is de gedragscode van ons allen, en hoe beter we dat uitvoeren, hoe sneller we tot het echte wedstrijdniveau komen. Men is bezig met een aantal actoren in de motorcrosswereld, om via het kabinet toch een oproep te doen tot hervatten van het motorcrossgebeuren. Dus laat ons allen de moed niet verliezen, en de hoop stellen dat we toch nog tot een goed verloop komen en zodoende onze hobby kunnen beoefenen.

SAMEN STERK TEGEN CORONA

Jullie voorzitter

Eddy Houtmeyers

Uw reacties

More MX Vintage news

 • Wedstrijdverslag Classic Motocross Lochem

  Wedstrijdverslag Classic Motocross Lochem

  Toch altijd weer een prestige wedstrijd; Lochem. Ik hoorde vandaag veel rijders zeggen dat ze hier graag komen. Ik kijk wel uit om daar iets tegen in te brengen want …
 • Lezing over de Motocross der Azen in oktober

  Lezing over de Motocross der Azen in oktober

  Marcel Hermans, auteur van o.a. het boekwerk “Motocross der Azen” gaat op dinsdag 15 oktober 2024 een lezing geven over hetzelfde tot de verbeelding sprekende item. De organisatie is in …
 • Christian Burnham stelt werk ten toon

  Christian Burnham stelt werk ten toon

  Ex-GP rijder Christian Burnham (o.a. Sarholz Honda en VOR Factory) kwam na zijn carrière in zwaar weer terecht. Een  zware drankverslaving leidde bijna tot zijn ondergang. Ondertussen is de viervoudige …
 • ECMX Cup Schwanenstadt: Bjorn Verdoodt en Iurie Vintea op het podium

  ECMX Cup Schwanenstadt: Bjorn Verdoodt en Iurie Vintea op het podium

  Afgelopen zaterdag werd de tweede ECMX Cup verreden in het kader van het Europees kampioenschap Classic Motocross. Place to be was deze keer de voormalige GP-omloop van Schwanenstadt in Oostenrijk. …
 • Eli Helsen triomphe en Twinshocks à Genk

  Eli Helsen triomphe en Twinshocks à Genk

  La caravane du BOTC s’est retrouvée hier, samedi 15 juin, sur le Circuit du Horensbergdam à Genk, pour la seconde fois consécutive, afin de disputer la 4ème manche du Championnat …