Oud-motorcrosser Leslie Archer overleden

Oud-motorcrosser Leslie Archer overleden
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

De motorcrosser die destijds mee aan de wieg stond van de Britse motorsport is afgelopen woensdag overleden. Hij werd in 1956 Europees kampioen 500cc. Een jaar later kreeg deze competitie de officiële erkenning als wereldkampioenschap en kreeg Archer af te rekenen met kleppers als Bill Nilsson, Sten Lundin, Rolf Tibblin en René Baeten.

Leslie Archer werd geboren in Aldershot, Hampshire (VK) op 17 februari 1929 en groeide op in een echte motorsportfamilie. Zijn vader was een snelheidscoureur en zo startte ook zoon Leslie zijn carrière. Ook zijn grootvader was nauw betrokken bij de motorsport. Leslie Archer reed mee in de TT van Man en de ISDT en de Motocross of Nations. Hij won de fameuze Motorcross der Azen van Sint-Anthonis maar liefst drie keer, dat was in 1955, 1956 en 1957. Archer was erg verbonden met het merk Norton want hij reed er nagenoeg zijn volledige loopbaan mee. Hij won tien Grote Prijzen waaronder die van België op de Keiheuvel in Balen (1956).

Leslie Archer aan het werk op de Kemmelberg in 1958.

Leslie Archer was goed bevriend met framebouwer Eric Cheney. Zij waren veel samen onderweg naar internationale races en uiteraard deed Archer regelmatig testwerk voor Cheney. Leslie Archer woonde al heel wat jaren samen met zijn vrouw Claire aan een Spaanse costa (Calpe) alwaar hij eerder deze week overleed. De motorcrosser werd 90 jaar.

De bekende helm van Archer Foto: Marcel Hermans

Uw reacties

More MX Vintage news