Oud motorcrosser Vic Eastwood is niet meer

Oud motorcrosser Vic Eastwood is niet meer
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

De Britse motorcross heeft een van zijn grootheden verloren want Vic Eastwood overleed afgelopen zondag na een langdurige ziekte. Vic was niet alleen een van de meest succesvolle rijders uit Engeland maar ook een getalenteerde testrijder en innovatieve motoringenieur. Hij runde een eigen motorzaak, was sponsor en supporter van vele rijders, en de trotse vader van twee succesvolle rijders, Mark en Scott Eastwood.

Vic’s interesse in motoren was te danken aan zijn vader die in de jaren 1950 een fervent motorrijder was. Vic Eastwood’s beste jaren lagen in de jaren zestig toen hij drie jaar op rij de Motocross des Nations won als lid van team GB. Zijn eerste overwinning was in 1965 in Namur waar hij samen met Arthur Lampkin en Jeff Smith de Chamberlain Trophy won. In 1966 was het ook raak in Remalard in Frankrijk, samen met Dave Bickers en D.J. Rickman, en een jaar later opnieuw in Markelo in Nederland met Bickers en Smith. Die teamoverwinning in 1967 was een mijlpaal want Vic won het evenement afgetekend en versloeg de Nederlanders en Belgen in hun eigen achtertuin.

Hij werd ook vierde in het 500cc wereldkampioenschap motorcross in 1965 op een fabriek BSA. Een van zijn topprestaties was het winnen van de modderige Britse 500 GP van 1968 in Farleigh Castle op een 420cc Husqvarna. Hij won de eerste race en werd vervolgens derde in de tweede race met een lekke achterband. In 1969 deed Eastwood mee voor de wereldtitel maar helaas brak hij zijn been in Hawkstone Park.

Hij nam ook deel aan wedstrijden in de jaren zeventig en reed tegen grootheden als Roger De Coster en Joël Robert. Vic Eastwood werd ook acht keer tweede in het Britse kampioenschap motorcross! Hij was destijds nauw betrokken bij een van de allereerste aluminium-frames motoren ooit, de VE Hagon Suzuki en Yamaha, en hielp CCM op de weg naar succes. Hij werd ook dealer van Honda motoren en speelde een belangrijke rol in de import van Honda’s in het VK. Hij bleef Honda trouw en zijn familiebedrijf, Vic Eastwood Motorcycles, is nog steeds een vooraanstaande Honda-dealer in Kent bij het Canada Heights-circuit.

Het bedrijf wordt nu geleid door zijn zoon Mark. En ja, ook Mark Eastwood reed destijds een pak GP’s in Europa en AMA-races in de US. Vic Eastwood werd 78 jaar.

Eastwood in 1976 op de Citadel van Namur achtervolgt door Adolf Weil.

Tekst: Danny Hermans
Foto’s: Collectie Mark Eastwood

Uw reacties

More MX Vintage news