Red Bull oprichter Dietrich Mateschitz overleden

Red Bull oprichter Dietrich Mateschitz overleden
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Gisteren overleed de 78-jarige Dietrich Mateschitz na een korte ziekte door kanker. Het bedrijf maakte dit kort voor middernacht bekend. Mateschitz werd beschouwd als de rijkste Oostenrijker en maakte vooral naam met zijn sponsoractiviteiten in de sportsector.

Dietrich Mateschitz werd geboren op 20 mei 1944 in Sankt Marein im Mürztal. Na zijn studie bedrijfskunde aan de Weense Universiteit voor Economie en Bedrijfskunde werkte hij aanvankelijk voor Jacobs Kaffee en Blendax. Tijdens een zakenreis maakte hij kennis met de Aziatische energiedrank “Krating Daeng”, wat in het Engels “Red Bull” betekent. Hij verwierf de licentierechten van het drankje en richtte midden jaren tachtig het bedrijf op samen met de Thaise productiefamilie Yoovidhya.

 

Dietrich Mateschitz hier samen met Max Verstappen.

Vervolgens voerde Red Bull een uiterst agressieve marketingstrategie, die steeds meer sponsoring in de sportsector omvatte. Aanvankelijk lag de nadruk op extreme sporten, maar geleidelijk verschoof de aandacht naar massasporten – van de voetbalclub Red Bull Salzburg en ijshockeyteams tot de eigen Formule 1-teams Red Bull Racing en Scuderia Alpha Tauri. In de motorcross werd de merknaam verbonden met het officiële KTM team actief in de MXGP en MX2. Ook in de MotoGP kreeg Red Bull zichtbaarheid  als hoofdsponsor van het Repsol Honda Team.

Als medeoprichter van de stichting “Wings for Life” steunde Mateschitz onderzoek om dwarslaesie te genezen, en de publiciteitsschuwe miljardair raakte ook betrokken bij de mediasector zoals met de televisiezender ServusTV. Het Amerikaanse tijdschrift “Forbes” zette hem in 2022 op de 51e plaats op de wereldranglijst van miljardairs met een fortuin van 27,4 miljard dollar.

Uw reacties

More MX Vintage news