Sittendorf: De legendarische motocrossbaan vol geschiedenis!

Sittendorf: De legendarische motocrossbaan vol geschiedenis!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Sittendorf, het legendarische motocrossparcours in Oostenrijk, roept bij veel oud 500cc piloten warme herinneringen op. De brute kracht van de 500cc machines en later de zware 4takt machines die rotsblokken uit de ondergrond losrukten en naar achterliggers schoten, zorgden voor een spectaculaire race-ervaring. De roost varieerde van pingpongballetjes tot tennisballen en soms zelfs tot de grootte van kasseien.

Sittendorf heeft een rijke geschiedenis met vele Belgische Grand Prix overwinningen. Hubert Scaillet was de eerste Belg die in 1958 op zijn Belgische FN motor won, gevolgd door Roger De Coster (’71, ’72, ’76 en ’77) en wijlen André Malherbe (’81, ’85 en ’86). Gert-Jan van Doorn behaalde in 1984 zelfs een Nederlandse overwinning tijdens één van de vijf 250cc Grand Prix’s op het parcours. In de laatste drie jaar van zijn aanwezigheid op de Grand Prix kalender wonnen alleen nog Belgen, waaronder Johan Boonen in 1993, Joël Smets in 1994 en Jacky Martens in 1995.

Hoewel er sinds 1995 geen Grand Prix meer is gehost op het parcours, blijft Sittendorf een belangrijk circuit voor het nationale kampioenschap van Oostenrijk. Het circuit staat bekend om zijn moeilijkheid en charme, wat duidelijk wordt in de video van Cross News van de tweede ronde van het Oostenrijkse Motocross kampioenschap. Een video die slechts een paar weken geleden is gemaakt.

Hoewel het parcours zonder twijfel te ‘old skool’ is voor een Grand Prix in deze tijd, is het voor fans nog steeds een bijzondere plek vol historie. Als je als piloot dan weer opzoek bent naar een echte uitdaging op een parcours vol geschiedenis. Dan is een deelname aan het nationale kampioenschap van Oostenrijk in Sittendorf zeker een aanrader. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de lokale brandweerkazerne, het is alvast iets anders dan pannenkoeken of kalenders verkopen om de kassa te spijzen.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Erwin Jelinek (technischesmuseum.at)

Uw reacties

More MX Vintage news