Stefan Everts over zijn trip naar Lubumbashi!

Stefan Everts over zijn trip naar Lubumbashi!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Gisteren raakte het akelige nieuws bekend dat tienvoudig wereldkampioen Stefan Everts in het ziekenhuis werd opgenomen na een aanval van malaria. Everts raakte besmet op een 4 uurs Enduro in het Congolese Lubumbashi. Hij werd uitgenodigd door zijn Waalse vriend en collega crosser Thierry Klutz.

Stefan Everts werd begin deze week met spoed opgenomen in het Jessa ziekenhuis van Hasselt maar werd al snel overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg van Leuven waar hij op de afdeling intensive care ligt. Volgens de dokters zou de ziekte moeilijk te controleren zijn waardoor de motorcrosser in een kunstmatige coma wordt gehouden.

De twee crossers vertrokken op 13 november naar Lubumbashi voor een jaarlijks weerkerende endurorace. De dag voordien had MXVintage hoofdredacteur Danny Hermans een gesprek met Everts over de trip naar Congo. Het was een “off the recordbabbel” met de wereldkampioen na het interview met de bekende 12 vragen. Hij had het toen kort over de trip op uitnodiging van zijn vriend Thierry Klutz. We hadden het toen over de toch niet zo evidente uitstap naar een land waar een aantal ziektes aanwezig zijn die gevaarlijk kunnen zijn voor de mens. Everts had het toen vooral over het ebola-virus. Er werd hem toen verzekerd dat de haarden van deze nare ziekte meer dan 1000 km verwijderd waren van Lubumbashi en geen gevaar zouden opleveren.

De aanleiding van deze bezorgdheid was een uitbraak van ebola in Noord-Kivu, op zo een 1700 km van Lubumbashi. Die werd vastgesteld op 1 augustus. Het instituut voor tropische geneeskunde van Antwerpen maakte er melding van op hun website. Zulke gevaarlijke situaties mag je nooit negeren maar niemand kon vermoeden dat Stefan Everts met malaria zou moeten afrekenen na een vermoedelijke steek tijdens de dagen voor of na de endurorace in Lubumbashi.

In ons gesprek met hem werd er niet gerept over malaria maar Everts liet wel weten dat hij de nodige voorzorgen had genomen. Dat werd vandaag bevestigd door Thierry Klutz die in het Belang van Limburg zijn bezorgdheid uitte. Klutz die deze wedstrijd ook al vorig jaar reed had vorig jaar enkele medicijnen genomen ter preventie maar dit jaar niet. Hij is gelukkig niet ziek geworden vertelt de Waal op Facebook. Er zijn geen vaccins tegen malaria maar dus wel enkele medicijnen die als preventieve maatregel kunnen dienen. De medicijnen kunnen echter geen sluitende garantie bieden tegen de nare ziekte. Net als bij b.v. het griepvaccin is het niet uitgesloten dat je toch ziek wordt. Everts wordt momenteel in een kunstmatige coma gehouden. Dit wordt gedaan om alle energie die het lichaam heeft naar het genezingsproces te laten gaan. Een patiënt die wakker wordt gehouden verliest meer energie, vandaar deze medische keuze. Het spreekt voor zich dat als deze keuze gemaakt wordt de toestand ernstig genoemd mag worden.

Malaria krijg je door een steek van de malariamug. Deze ziekte komt niet voor in ons land maar is vooral aanwezig in tropische gebieden. De infectie van de mug komt in het bloed terecht en vermenigvuldigt zich om de 72 uur. De eerste symptomen zijn spierpijn, koorts en hoofdpijn. Het is belangrijk om de ziekte tijdig te herkennen want in een ver gevorderd stadium kan er verminderd bewustzijn en bloedarmoede optreden. Ook kan de patiënt in coma raken. Stefan Everts is in het UZ in Leuven in goede handen, daar bevindt zich een sterk team gespecialiseerd in tropische geneeskunde. Wij hopen dat Stefan zich hier doorslaat, hij is een vechter en we wensen hem en zijn familie veel sterkte toe.

Tekst: Danny Hermans

Introfoto: Carolien Kenis

Uw reacties

More MX Vintage news