Terugblik op de loopbaan van Kevin Strijbos

Terugblik op de loopbaan van Kevin Strijbos
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Kevin Strijbos reed vorig jaar in Mantova de allerlaatste GP van zijn carrière. Hij trok een streep onder 21 seizoenen motorcross op het hoogste niveau. Tijd voor een terugblik.

Met zijn 36 jaar is Strijbos al enkele jaren een veteraan achter het MXGP-starthek. De laatste paar seizoenen waren voor de rijder uit Wuustwezel niet bepaald gemakkelijk door talrijke blessures. Strijbos heeft echter tijdens die laatste jaren nog wat laten zien, waaronder de mooie tweede plaats voor België in de MX Nations race in Assen in 2019.

 

 

Strijbos won de eerste MX1 GP van zijn carrière in 2005, in Tsjechië, voor Everts en Coppins toen hij pas 19 jaar oud was. In 2006 werd hij tweede na de ongenaakbare Everts in het MX1-wereldkampioenschap, om het jaar nadien opnieuw met een zilveren medaille te finishen achter Steve Ramon. In 2008 verhuisde Strijbos naar Kawasaki, waar hij een somber seizoen kende, gekenmerkt door herhaaldelijke blessures. Een moeilijk seizoen, zowel fysiek als mentaal, waarvan hij lang moest herstellen. Het seizoen 2009 met Honda werd opnieuw onderbroken door verschillende blessures.

 

 

Terug bij Suzuki-Geboers in 2010, bezorgt hij het merk in 2014 een bronzen medaille, deze keer achter Cairoli en Van Horebeek. Zijn laatste GP-zege, nog steeds met Suzuki, was in 2016. Hij verraste iedereen door de GP van België in Lommel te winnen voor het team dat toen geleid werd door Stefan Everts. In oktober 2017 kondigde Suzuki aan dat het zijn GP-activiteiten in de motorcross stopzette. Zo kwam er een abrupt einde aan het team van Everts. Strijbos sloot zijn carrière vervolgens af in diverse privéconstructies op KTM’s, Yamaha en zelfs een eigen team waarin hij in 2020 op een…Suzuki reed.

 

 

Kevin Strijbos werd acht maal geselecteerd voor de Motocross of Nations en kon één keer winnen met Team Belgium. The Red Knights wonnen in 2004 de MXoN in Lierop met Kevin Strijbos, Stefan Everts en Steve Ramon. Ze hielden toen een sterk Nederlands team af met Marc de Reuver, Erik Eggens en Bas Verhoeven.

 

 

In totaal won Strijbos zes GP’s. Zijn mooiste kans op een eventuele wereldtitel kwam er in 2007 toen hij in strijd lag met zijn landgenoot Steve Ramon. Beiden zaten op de fabrieks-Suzuki van Team Geboers in de MX1 klasse. Ook de Nieuw-Zeelander Joshua Coppins was toen in de running voor de titel maar hij blesseerde zich in de eerste reeks van de GP van Tsjechië en moest voortijdig de handdoek in de ring gooien. Door een knieblessure moest Strijbos de wedstrijden in St-Jean d’Angely en Sevlievo uitzitten waardoor zijn kansen op een titel flink werden gereduceerd.

 

 

Het is eerder zeldzaam dat een GP-rijder zo een lange GP-carrière heeft maar Kevin Strijbos liet ons 21 jaar genieten van uitmuntende prestaties. Momenteel is hij aan het werk voor het Kawasaki Racing Team van ex-F1 rijder Kimi Räikkönen als motortrainer van Romain Febvre en Ben Watson. In augustus zal Strijbos de blikvanger zijn voor Team Belgium dat in Foxhill deelneemt aan de VMXDN.

Foto’s: archief

Uw reacties

More MX Vintage news