Tsjechisch merk CZ terug nieuw leven ingeblazen.

Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

CZ start nu zaterdag in EMX300 tijdens GP van Loket.

Foto: mxlarge.com

Foto: mxlarge.com

Toegegeven, toen we dit bericht binnen kregen hebben we driemaal in onze ogen moeten wrijven, de tekst zes keer herlezen en hebben we de scheurkalender enkele malen doorbladerd om te zien of het toch niet 1 april was.

Enkele jaren geleden dook er op het internet al een foto op van een bestickerde crossmotor (vermoedelijk een TM) met de logo’s van CZ op de radiatorbeschermers. Maar nu is het blijkbaar menens. Het Tsjechisch-Italiaans samenwerkingsverband M.C.F.CZ s.r.o. die hun thuisbasis in Slusovice (CZ) heeft is eigenaar van de merknaam CZ. De eigenaar van het bedrijf heet Allessandro Ferrari en hij heeft een crossmachine klaar gemaakt onder de merknaam CZ om deel te nemen aan de EMX300 wedstrijd nu zaterdag in Loket. Na dertig jaar zal er dus terug een CZ verschijnen aan de start van een motorcrosswedstrijd.

Foto: youthstream.com

Foto: youthstream.com

De basistechnologie van de CZ is van Italiaanse makelij (wij vermoeden TM maar dit is slechts een wilde gok) en is afgewerkt met Tsjechische componenten. Het merk nam deel aan het wereldkampioenschap motorcross tussen 1958 en 1983 (Team CZ Strakonice).

Ondanks dat het bedrijf in 1958 toetrad tot de competitie met viertakten was het toch de tweetakt die nadien voor alle successen heeft gezorgd. Het merk won in totaal 7 wereldtitels: Joël Robert won er drie (1964, 1968 en 1969), Victor Arbekov won er eentje in 1965, en 3 titels (in de 500cc) werden gewonnen door Paul Friedrichs. In 1975 won de Tsjechische republiek (toen nog Tsjechoslowakije) de Motocross des Nations met Antonin Baborovsky, Jiri Churavý, Miroslav Novacek en Zdenek Velky. In die jaren waren het grote namen aan boord van een CZ zoals Roger de Coster, Gaston Rahier, Sylvain Geboers, Jaroslav Falta, Miroslav Soucek, Vlastimil Valek, Petr Buono, George Stodůlka, Otakar Toman, Vladimir Kavínová, Guennadi Moisseev. Bron: mxgp.com

CZ logo

Uw reacties

More MX Vintage news