VIDEO: drie Belgen trekken naar de USGP in Glen Helen

VIDEO: drie Belgen trekken naar de USGP in Glen Helen
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

We nemen onze teletijdmachine en keren terug naar 1991. De laatste GP 500cc is in de VS maar twee weken eerder in Ettelbrück kon Georges Jobé voor de vierde keer wereldkampioen worden. De finale in de VS is slechts een formaliteit in de ogen van de Belgische motorcrossliefhebber maar niet zo voor Jobé himself.

Hij wou zijn huid duur verkopen in Glen Helen, San Bernardino. De USGP is traditioneel één van de weinige confrontaties van het jaar tussen de Europese en de Amerikaanse toppers. De Yanks zijn telkens erg gebrand om de GP-rijders flink op hun donder te geven en dat is dit jaar niet anders. Een markant feit is bovendien dat drie Belgen de topposities bekleden in het WK. Dat zijn Jobé, Jacky Martens en Dirk Geukens.

De Amerikanen die toen tuk waren op de overwinning waren Billy Liles, Damon Bradshaw en Jeff Ward. Tijdens de eerste reeks krijgt Jobé het echter aan de stok met een andere Europeaan. Jean-Michel Bayle was toen al een halve Amerikaan en kende Glen helen Raceway als zijn broekzak. En ook Jeff Ward kwam vooraan postvatten om een gooi te doen naar de reekszege.

In reeks twee schiet Bayle als een komeet weg van het starthek. Hij liet niemand toe in zijn spoor. Deze video is alweer een zalig kijkstuk uit het tijdvak van de machtige tweetakten. En ja, het is dus ook een luisterstuk want zo een 500cc tweetakt klinkt nog altijd even uniek. Kijk hier hoe de USGP 500 van 1991 afliep.

Foto: Cycle News Photo Collection/Ken Faught

Uw reacties

More MX Vintage news