Videotime: Het wereldkampioenschap 500cc van 1992

Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Duel der titanen op roemrucht circuit van Namur.

Kurt Nicoll KTM

Kurt Nicoll Foto: alchetron.com

Het is augustus 1992. Het wereldkampioenschap motorcross voor 500cc motoren strijkt neer in België. Andermaal is de roemruchte “Citadel van Namur” het decor voor de dikke halflitermotoren. Op één uitzondering na zijn het allemaal tweetakten.

Die uitzondering is Jacky Martens die op een viertakt Husqvarna tracht furore te maken. Op de Citadel zal hem dat nog niet lukken maar een jaar later schrijft de krullenbol uit Lommel wel geschiedenis door voor het eerst sinds 1965 (Jeff Smith – BSA) met een viertaktmotor wereldkampioen te worden.

Het is een periode waarin de toenmalige promotor van het wereldkampioenschap een nieuw format probeert met drie korte reeksen. Dit zou snel weer worden afgevoerd tot grote vreugde van menig motorcrossliefhebber. Op de Grand-Prix van Namur in 1992 start Georges Jobé met een comfortabele puntenvoorsprong op de Brit Kurt Nicoll. Andere smaakmaker is Billy Liles die wanhopig probeert om in te lopen op het tweetal. Ook zien we een goede prestatie van Kawasaki-rijder Johan Boonen. Later dat jaar zou Jobé zijn vijfde wereldtitel vieren. De video van deze geweldige GP is hieronder te zien in twee delen. Over Johan Boonen nog dit: Hij wist vriend en vijand te verbazen door in 1995 de GP 500cc te winnen op diezelfde citadel.

 

https://www.youtube.com/watch?v=SfhZ1Gkuqfk

https://www.youtube.com/watch?v=6KdjAovD2Qg

Uw reacties

More MX Vintage news