Wapens en motoren: Er is een verband

Wapens en motoren: Er is een verband
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Verschillende motorfabrikanten hadden een link naar de fabricatie van wapens. Eentje daarvan was het Zweedse merk Husqvarna. Al in 1689 begon Husqvarna met het vervaardigen van wapens voor het Zweedse leger. In 1757 werd de Husqvarna fabriek geprivatiseerd, en de volgende 240 jaar werden er geweren en jachtgeweren gemaakt.

 

 

“Husqvarna Vapenfabriks” bestaat niet meer, het merk is nu bekend voor tuinmachines en de motorfietsen die nu in Oostenrijk gemaakt door KTM. Hoewel gebouwd in Zweden, leken de geweren van Husqvarna sterk op Duitse Mausers, en ze maakten zelfs pistolen die sterk leken op Duitse Lugers. Ook in Engeland en meer bepaald in Birmingham werden wapens gemaakt. De link tussen wapenproductie en motorfietsen is dus helemaal geen uitzonderlijke gebeurtenis.

 

 

Birmingham Small Arms, dat wij kennen als BSA, begon als wapenfabrikant in 1861 en begon pas in 1911 motorfietsen te maken. Het gereedschap, de bewerking, het frezen en de metallurgie die bij het maken van wapens werden gebruikt, gaven de wapenfabrikanten een voorsprong bij het maken van motoren en onderdelen voor motorfietsen. Er worden tegenwoordig nog luchtbuksen gemaakt onder de naam BSA.

 

 

Royal Enfield begon, zoals veel vroege motorfietsfabrikanten, met het fabriceren van fietsen. Ze leverde echter ook onderdelen voor vuurwapens aan de Royal Small Arms Factory van de Britse regering. In 1901 kreeg de Royal Enfield motorfiets zijn naam door “Royal” (van Royal Small Arms Factory) te combineren met de naam van de stad waar de fabriek stond, in Enfield, Engeland.

 

Een Britse soldaat met een Enfield.

 

Royal Enfield maakte motorfietsen in Groot-Brittannië en had een dochteronderneming in India om de grote Indiase markt te bevoorraden. Toen de Britse Royal Enfield operatie in 1971 failliet ging, bleef de Indiase fabriek motorfietsen produceren. Royal Enfield verkocht in 2021 maar liefst 60.000 motorfietsen. Hun wapens werden gemaakt tot in 1988.

Een handvuurwapen van CZ.

Er zijn nog veel meer connecties tussen motorfietsen en wapens. CZ bijvoorbeeld maakt nog steeds wapens in Tsjechië, maar de productie van motorfietsen is gestopt eind jaren ’80.

 

René Baeten op een FN.

 

De beroemde FN (Fabrique Nationale de Herstal) motorfietsen van de jaren 1950 en 1960 was een wapenfabrikant. Rene Baeten won in 1958 het wereldkampioenschap 500 op een FN. FN maakt nog steeds wapens in Herstal en die zijn best gesofisticeerd. Kijk maar eens naar dit lichtgewicht machinegeweer van het type MINIMI 7.62 MK3.

 

 

 

En ook Benelli, de Italiaanse motorfietsfabrikant is ook een wapenfabrikant. Tegenwoordig maakt Benelli deel uit van de QJIAN JIANG Group, China’s grootste motorfietsproducent.

 

 

Ook in Rusland zijn er fabrikanten die wapens maken en iets onduidelijk hebben met voertuigen. De fabrikant van het bekende AK-47 machinegeweer is Kalashnikov. Zij werken al enkele jaren aan een “hoover bike”. Het is een elektrisch aangedreven éénzitter die met wat verbeelding kan doorgaan voor een motorfiets.

Uw reacties

More MX Vintage news