10 Vragen aan Marc Velkeneers

10 Vragen aan Marc Velkeneers
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Ons archief bevat heel wat interviews uit het verleden en af en toe diepen we er eentje op om uw geheugen wat aan te scherpen. In dat archief zitten grote namen zoals Harry Everts, Dave Thorpe, Torsten Hallman, Stefan Everts, Bob Moore en Sébastien Tortelli. We stellen tien vragen over het verleden, het heden en de toekomst van de motorcross. Tien vragen over hun teleurstellingen en hun hoogtepunten. Deze keer stellen we ze aan onze landgenoot Marc Velkeneers.

Marc Velkeneers werd geboren in de fruitstreek in de omgeving van St-Truiden. Hij was een bloedsnelle kerel die al snel een fabrieksfiets (Yamaha YZ125) onder de kont kreeg geschoven. Velkeneers was jarenlang een wereldtopper in de 125cc klasse. Hij kon weliswaar nooit wereldkampioen worden en werd gekenmerkt door zijn uitzonderlijk mooie rijstijl. Het was niemand minder dan Eric Geboers die ooit vermelde jaloers te zijn op de rijstijl van Velkeneers. Met 10 GP-overwinningen en een nationale titel dwong hij bij iedereen respect af. Vanaf 1984 stapte hij over op de kwartliters en  zijn laatste jaren reed hij op een Kawasaki KX500 en een Honda 500cc (1991). Hier zijn de 10 vragen aan Marc Velkeneers.

Marc Velkeneers

1) Wie was in uw carrière de sterkste tegenstander en waarom? Marc VelkeneersEric Geboers, Heinz Kinigadner en Jacky Vimond. Ieder had zijn kwaliteiten en sterke punten op elk circuit.

2) Welk was uw favoriete omloop? MVHet Stadsbroek in Borgloon. Het meest panoramische en technische circuit van België plus dit was ook een thuiswedstrijd voor mij.

3) Welke motor had op u de grootste indruk en waarom? MVDe Gilera 250cc. Het karakter van de motor en het kader waren volledig op maat gemaakt zoals ik dit wenste.

4) Welke beslissing was niet de allerbeste in uw carrière als motorcrosser? MVDat ik moest overschakelen naar Maico op het moment dat Gilera besliste te stoppen in de motorcross.

5) Tweetakt of viertakt? MVTweetakt zondermeer!

Marc Velkeneers

6) Hebben elektrische crossmachines de toekomst? MVDit kan toekomst hebben maar dan niet in de wedstrijdvorm zoals deze nu gereden word. Dit zie ik sneller als een eigen sporttak evolueren.

7) Welke gebeurtenis in uw loopbaan is u het meest bij gebleven? MVMijn 10 GP overwinningen en Belgisch Kampioen worden.

8) MXGP of Supercross? En waarom? MVMXGP omdat hierin de Europese piloten het meest op getraind zijn en op Supercross niet.

9) Welke overwinning was de strafste uit uw carrière? MVToen ik als 17-jarige de Trophée 875 gewonnen heb tegen Roger De Coster, André Malherbe en Georges Jobé. (n.v.d.r. De Trophée 875 (125+250+500=875) was een jaarlijks weerkerende wedstrijd in Orp-Le-Grand waarbij elke piloot drie reeksen moest rijden, eentje op een 125, eentje op een 250 en eentje op een 500cc motor.)

10) Wat moet er volgens u veranderen om de populariteit van de motorcross weer aan te scherpen? MVInkomgelden verminderen en het aantrekkelijker maken voor de toeschouwers.

Uw reacties

More MX Vintage news

 • Danny LaPorte over de MXoN van 1981

  Danny LaPorte over de MXoN van 1981

  Danny LaPorte was één van de piloten tijdens een cruciaal moment in de geschiedenis van de motorcross. In 1981 won Team USA voor het eerst de Motocross of Nations en …
 • Gesigneerde versie OPEN biografie Marc de Reuver nu te pre-orderen

  Gesigneerde versie OPEN biografie Marc de Reuver nu te pre-orderen

  Vanaf 23 september is de officiële biografie van Marc de Reuver, OPEN, te bestellen via een exclusieve pre-order actie. Tijdelijk kan er een gesigneerd exemplaar worden besteld. Bovendien maakt iedereen …
 • Techniek: banden oppompen doe je zo

  Techniek: banden oppompen doe je zo

  Op de motorcross kan je je banden oppompen met een voetpomp of een compressor. Niet iedereen heeft die dingen ter beschikking tijdens een weekendje motorcrossen maar nu is er een …
 • FOTO: de twinshocks in Markelo

  FOTO: de twinshocks in Markelo

  Vorig weekend waren onze Nederlandse collega’s van de VMCN te gast op het geweldige circuit van Markelo voor een wedstrijd van het NK Vintage Motocross. Freddie Driezes liep er rond …
 • VIDEO: de allerlaatste reeks van Ryan Hughes

  VIDEO: de allerlaatste reeks van Ryan Hughes

  Eind augustus liep het duchtig mis voor oud motorcrosser Ryan Hughes. Tijdens de “125 Dream Race” in Washougal crashte hij over een hooibaal en brak zijn nek. Hij had verlammingsverschijnselen …