Dit weekend traditionele Motocross du Doudou in Bergen (BEX)

Dit weekend traditionele Motocross du Doudou in Bergen (BEX)
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Een dubbele coup en een overvol programma dit weekend op het illustere Circuit du Bois Brûlé in Mons – Ghlin! De Royal Mons Auto Moto Club is terug met zijn traditionele Motocross du Doudou, die meetelt voor het Belgisch Kampioenschap Motocross, dat doorgaat op zondag 28 april, en organiseert ook zijn vierde internationale BEX (Belgisch Kampioenschap Endurance-cross) Endurance race, ook bekend als ‘du Doudou’, op zaterdag 27 april.

Update: Ook de EX-bike World Cup en het Belgisch Kampioenschap E-bike zou er dit weekend plaatsvinden maar door te weinig inschrijvingen werd deze wedstrijd afgelast. Ook zullen er geen oldtimerreeksen rijden omwille van dezelfde reden.

De Motocross du Doudou was een vaste waarde op de officiële FMB-BMB kalender! Er zijn in het verleden maar liefst 40 edities gehouden, waarvan de laatste in 2018. Elk jaar trok de categorie Inters 250/500 enkele van ’s werelds grootste namen en veel van onze nationale sterren. Het evenement, dat wordt gehouden aan het begin van het seizoen rond april, bood een uitstekende training en vanwege het zanderige karakter heeft het mooie en veeleisende Bois Brûlés Circuit het voordeel dat het zelfs bij slecht weer berijdbaar blijft. In april 1993 werd er zelfs een 125cc Grand Prix van België verreden, met Dave Strijbos als winnaar.

 

 

De 40e editie vond plaats in 2018. Daarna besloot de Royal Mons Auto Moto Club om een radicale koerswijziging door te voeren. Vanaf 2019 heeft de Motocross du Doudou plaatsgemaakt voor de Endurance Internationale du Doudou! De officials van de club legden ons uit dat de vereiste budgetten erg hoog waren geworden en dat ze wilden terugkeren naar een populair evenement met gratis toegang. En wat gezegd werd, werd gedaan! De 1e Endurance Internationale du Doudou werd daarom gehouden op 1 mei 2019. Daarna waren 2020 en 2021 bijzondere jaren…! Maar de sport keerde terug in 2022 en 2023 voor de 2e en 3e editie, die een groot succes waren.

Het jaar 2024 markeert een nieuw keerpunt voor de Royal Mons Auto Moto Club, want dit weekend wordt een dubbele coup! Voor het eerst zullen de twee evenementen naast elkaar plaatsvinden in hetzelfde weekend! Op zaterdag 27 april vindt de vierde Endurance Internationale du Doudou plaats, met gratis toegang voor iedereen (op zaterdag). Dit is het tijdschema.

 

 

En op zondag 28 april staat het Circuit du Bois brûlé weer in de schijnwerpers met de HERNIEUWING van de Motocross du Doudou. De toegangsprijs voor zondag is €15 voor 15-jarigen en ouder, en hier is het programma voor die dag.

 

 

Updates/Wat is er nieuw!

In ons vorige artikel kondigden we ook aan dat de EX-bike World Cup en het Belgisch Kampioenschap E-bike dit weekend zouden plaatsvinden. Helaas zal dit niet het geval zijn. Op de bijbehorende pagina van de FMB-BMB staat dat dit E-bike evenement is afgelast vanwege een gebrek aan ingeschreven rijders.

Nog een wijziging! Het aangekondigde evenement voor vintage crosscountrymachines, dat op zaterdag 27 april in 2 ronden van 60 minuten zou plaatsvinden (net als in de 3 voorgaande edities), staat niet meer op het programma. Waarschijnlijk ook door een gebrek aan ingeschreven ploegen, wat erg jammer is. Als je kijkt naar de lijst met BEX-inschrijvers, lijken de paar vintage bemanningen nu in een categorie te zitten die geïntegreerd is in het BEX 5-uursevenement.

Tot slot moet worden opgemerkt dat de inschrijvingen voor de BEX 5 Uur nog steeds open zijn via deze link.

Er zijn ook daglicenties beschikbaar voor rijders die willen deelnemen aan de motorcross op zondag 28.

Tekst en foto’s: Manu Jacques / Documenten: Koninklijke Bergense Auto Moto Club

Uw reacties

More MX Vintage news

 • Lezing over de Motocross der Azen in oktober

  Lezing over de Motocross der Azen in oktober

  Marcel Hermans, auteur van o.a. het boekwerk “Motocross der Azen” gaat op dinsdag 15 oktober 2024 een lezing geven over hetzelfde tot de verbeelding sprekende item. De organisatie is in …
 • Christian Burnham stelt werk ten toon

  Christian Burnham stelt werk ten toon

  Ex-GP rijder Christian Burnham (o.a. Sarholz Honda en VOR Factory) kwam na zijn carrière in zwaar weer terecht. Een  zware drankverslaving leidde bijna tot zijn ondergang. Ondertussen is de viervoudige …
 • ECMX Cup Schwanenstadt: Bjorn Verdoodt en Iurie Vintea op het podium

  ECMX Cup Schwanenstadt: Bjorn Verdoodt en Iurie Vintea op het podium

  Afgelopen zaterdag werd de tweede ECMX Cup verreden in het kader van het Europees kampioenschap Classic Motocross. Place to be was deze keer de voormalige GP-omloop van Schwanenstadt in Oostenrijk. …
 • Eli Helsen triomphe en Twinshocks à Genk

  Eli Helsen triomphe en Twinshocks à Genk

  La caravane du BOTC s’est retrouvée hier, samedi 15 juin, sur le Circuit du Horensbergdam à Genk, pour la seconde fois consécutive, afin de disputer la 4ème manche du Championnat …
 • FOTO: Een eerste album van de oldtimercross in Genk 2

  FOTO: Een eerste album van de oldtimercross in Genk 2

  Gisteren waren de oldtimers opnieuw te gast op de Horensbergdam te Genk. Zoals altijd waren Ludo en broer Marc Vanwiddingen er om een industriële hoeveelheid beelden te schieten.  Helaas kunnen …