Een portret van Jacky Vimond

Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Eerder deze week was de Franse motorcrosser Jacky Vimond jarig Hij werd dinsdag 62. Jacky Vimond werd geboren op 18 juli 1961 in Saint-Lô, in het departement La Manche en de regio Normandië. Hij was een Franse MX-rijder van 1978 tot 1990 en nam deel aan het WK van 1980 tot 1990. Hij kocht zijn eerste motor, een Honda Elsinore, en begon met rijden toen hij 13 jaar oud was. Op 17-jarige leeftijd won hij zijn eerste Franse kampioenstitel in de 125cc Junior klasse, met 9 overwinningen in zijn seizoen 1978.

In 1979 tekende hij een contract bij Yamaha en werd hij professioneel. Hij bedankte hen door opnieuw Frans kampioen 125cc junioren te worden met 5 overwinningen. Een stap hoger in 1980 werd hij Frans 125cc-kampioen, dit keer in de Inter-categorie, met 8 overwinningen en deelname aan het wereldkampioenschap op zijn 125cc Yamaha, waarmee hij 6e werd in de eerste ronde van de Oostenrijkse en Franse Grand Prix, Hij eindigde 7e en 4e in Duitsland, 9e in de eerste race in Italië en 10e in de tweede race in Tsjecho-Slowakije, voordat hij het seizoen afsloot met 9e en 8e plaatsen in Finland en een 11e plaats in het wereldkampioenschap in zijn eerste jaar.

Hij herhaalde zijn Inter 125cc nationale titel in 1981 met 8 overwinningen en eindigde 9e in het 125cc wereldklassement op zijn Yamaha, nadat hij 7e en 10e was geworden in Oostenrijk, 6e en 8e in Frankrijk, 4e in de tweede ronde in Joegoslavië, 3e in de tweede ronde in Polen en de eerste ronde in Zwitserland, 10e en 6e in Finland, 8e en 10e in Tsjecho-Slowakije en 7e in de eerste ronde in Spanje. Hij werd opnieuw Frans Inter 125cc-kampioen in 1982 met 8 overwinningen, was ook Frans vice-kampioen in het superkampioenschap met één overwinning en behaalde de 6e plaats in het 125cc-wereldkampioenschap aan het einde van het seizoen op zijn Yamaha, waarmee hij de 8e en 6e plaats behaalde in België op Angreau, de 10e en 7e plaats in Italië en de 9e en 8e plaats in Joegoslavië.

Hij eindigde ook 6e in beide rondes van de GP van Zwitserland, 8e en 5e in Tsjecho-Slowakije, op de tweede trede van het podium in de eerste ronde van de GP van Frankrijk en 6e in de tweede, 6e en 5e in Duitsland, 4e en 7e in Finland, 8e in de tweede ronde in Zweden en twee keer 4e in Spanje aan het einde van het seizoen. Hij werd ook 7e in de Mx des Nations in Zwitserland. Enigszins gehandicapt door buikvliesontsteking aan het begin van het seizoen 1983, eindigde hij 7e in het Franse 500cc kampioenschap in Inter met twee overwinningen, maar hij wist zijn seizoen te redden door de Super kampioenschapstitel te winnen met 4 overwinningen en de 7e plaats te pakken in het 125cc wereldkampioenschap op zijn Yamaha, zijn seizoen beginnend met een 9e plaats in de eerste ronde in Nederland, met een 7e en 6e plaats in Oostenrijk, een 3e en 5e plaats in Italië, een 9e plaats in de eerste ronde van de Belgische meeting, een 4e plaats in de eerste ronde in Frankrijk, een 5e plaats in de tweede ronde in Joegoslavië, een 9e en 7e plaats in Duitsland, een 4e en 3e plaats in Spanje, een 5e plaats in de eerste ronde in Finland, een 5e en 7e plaats in Tsjecho-Slowakije en een 6e plaats in de MX des Nations in Angreau in België.

Met 15 overwinningen om Frans Inter 250cc-kampioen te worden in 1984, 7 overwinningen om Frans kampioen in het superkampioenschap te worden, aan het eind van het seizoen 1984, op een Yamaha YZ, pakte hij de titel van vicewereldkampioen achter Heinz Kinigadner. Hij begon zijn seizoen met een overwinning voor zijn thuispubliek in de eerste ronde van de Franse Grand Prix, gevolgd door een 11e plaats in de tweede ronde en een 2e plaats in de Oostenrijkse meeting, een derde plaats in Joegoslavië en een tweede plaats in Tsjecho-Slowakije in de eerste manche, hij wordt ook 5e in de tweede manche in Engeland, 4e in de eerste manche in Italië, 9e in de tweede manche van de Duitse GP en 8e in de VS, Hij won de eerste ronde in Nederland in Heerlen, eindigde 12e en won de tweede ronde in Nîsmes in België. Daarna won hij de twee ronden van de Grand Prix van Zwitserland, waarmee zijn seizoentotaal op 5 overwinningen kwam.

Hij werd ook 3de in de MX des Nations met het B-team in Finland en 31ste in de Dakar Rally van Parijs op een Yamaha XT 600cc Ténéré. Met een verandering van tactiek aan het begin van het seizoen 1985, vertrok Jacky Vimond naar de VS om te trainen tijdens het tussenseizoen en liet hij zijn ambities gelden door de eerste twee grand prix te winnen met een 1e en 3e plaats in Zuid-Afrika en een 2e en een overwinning in Zwitserland.

Hij werd ook 3e in de eerste race in Oostenrijk, 4e in Italië en 5e in België, stond weer op het podium met een 1e en 2e plaats in Tsjecho-Slowakije en won vervolgens de twee races in de Franse GP, een 2e en 3e plaats in Spanje, een 9e plaats in de eerste race in de VS, een 5e en 10e plaats in Nederland, een 2e en 3e plaats in de USSR en verscheen op het Goldbach-circuit in Duitsland voor de finale van het wereldkampioenschap, Jacky had nog steeds een voorsprong van 12 punten op Heinz Kinigadner, die hem op de hielen zat, maar onder de druk van de inzet die op zijn schouders rustte, ging Jacky Vimond nerveus ten onder en eindigde hij 12e en 7e in de twee ronden van de Duitse GP, waardoor hij voor de tweede keer op rij degradeerde tot vicewereldkampioen, slechts twee punten achter leider Kinigadner.

Hij troostte zich met de titel van Frans kampioen in de Inter 250cc-klasse, met 9 overwinningen, en eindigde 9e in de Mx des Nations in Gaildorf, Duitsland. Gezien zijn resultaten reageerde de Yamaha-fabriek en intensiveerde haar inspanningen om Jacky te voorzien van speciale onderdelen. De officiële Sonauto Yamaha-coureur eindigde 3de in het Franse Inter 250cc-kampioenschap en ging verder met het opeisen van de 250cc-wereldtitel, vóór Michèle Rinaldi en Gert-Jan Van Doorn, met 11 ronde-overwinningen, te beginnen met een 7de plaats en een overwinning in Nederland in Venray, gevolgd door de overwinning in beide rondes in Oostenrijk en de overwinning en tweede plaats in Frankrijk in Villars.

Vimond werd tweede in de tweede manche in Italië, 7e en 3e in Tsjecho-Slowakije, won beide manches in Joegoslavië en de eerste manche in Engeland, gevolgd door een 2e plaats in de tweede manche. Daarna won hij 4 races op rij, waaronder de Grand Prix van Zwitserland en Duitsland, en sloot het seizoen af met een 5e plaats in de eerste ronde van de Zweedse meeting. En zo werd Jacky Vimond op 06 juli 1986 de eerste Franse coureur die wereldkampioen werd en de meest succesvolle Franse coureur in de geschiedenis van de Franse crosscountryracerij, met een titel als wereldkampioen, twee vicewereldkampioenstitels en 11 nationale bekroningen. Maar op 11 september, in het Paradis Latin in Parijs, tijdens het feest dat Jacky organiseerde om zijn wereldtitel te vieren, viel Jacky 9 meter van het plafond terwijl hij op zijn motor zat en een bevestigingskabel knapte.

Na een lange revalidatie, die negatieve gevolgen zal hebben voor de rest van zijn carrière, want hij zou de gloednieuwe fabrieks Yamaha YZM 500cc tot zijn beschikking hebben om het 500cc-wereldseizoen mee te rijden. Desondanks keerde hij aan het einde van het seizoen terug op het circuit voor de laatste Grand Prix in Zwitserland, waar hij de derde plaats veroverde in de tweede ronde, wat hem de 33ste plaats in het wereldkampioenschap opleverde en de derde plaats in het Franse Inter 250cc-kampioenschap, met 3 zwaarbevochten overwinningen.

In 1988 herstelde hij zich een beetje en werd hij opnieuw Frans Inter 250cc-kampioen met 11 overwinningen en een 5e plaats in de wereldhiërarchie in de 500cc-klasse aan boord van zijn Yamaha, waarmee hij de eerste ontmoeting in Oostenrijk miste, vervolgens de 2e en 3e plaats pakte in Zwitserland, de eerste ronde won en 3e werd in de tweede ronde in Zweden, werd 7e in de tweede race in Duitsland, 11e en winnaar van de tweede race in Italië, 2e en 6e in de VS, 15e en 13e in Nederland, tweede in de eerste race in San Marino, 12e en 7e in Namen en 8e en 3e om het seizoen af te sluiten in Luxemburg en tweede met het Franse team in de Mx des Nations in Frankrijk. Yamaha stopte met het rijden van GP’s in de 500cc-klasse en Jacky Vimond moest zich opstellen op een speciale Honda, maar de motor had niet de benodigde set-up en de resultaten bleven uit.

Jacky Vimond aan de praat met John van den Berk.

Ook al werd hij weer Frans Inter 250cc kampioen met 7 overwinningen, hij eindigde 13e in het 500cc wereldkampioenschap met een 13e en 10e plaats in Nederland in Valkenswaard, was tweede in de tweede ronde in Frankrijk, 8e in de eerste ronde in Oostenrijk, 7e in de tweede ronde in Italië, eindigde 6e en 10e in Finland, 6e in Zweden en 7e in San Marino in de eerste ronde en eindigde het seizoen als 9e van de 12 rondes in Engeland.

Hij keerde terug naar de 250cc-klasse op een Suzuki in 1990, waar hij 7e werd in het Franse Inter 250cc-kampioenschap, 8e in de tweede ronde in Italië, 11e in de eerste ronde in Zweden en 12e in de tweede ronde in Finland, maar de nog steeds intense en aanhoudende pijn van zijn ongeluk in de Paradis Latin in 1986 kreeg uiteindelijk de overhand over zijn motivatie en maakte een einde aan zijn racecarrière. Hij eindigde zijn carrière op de 28e plaats in het wereldkampioenschap met 13 grand prix-overwinningen op zijn naam. Later werd hij trainer van jonge rijders in het Franse motorcrossteam dat was opgezet door de FFM. Rijders als Tortelli, Roncada en David Vuillemin gingen allemaal succesvol door zijn handen.

Foto’s: Serge Frocheur en archief