Op bezoek bij Termo Forma Vintage Art Plastics

Op bezoek bij Termo Forma Vintage Art Plastics
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

In september werden we uitgenodigd bij CFPS, een Frans bedrijf dat motoronderdelen produceert in Boron, dicht bij de Zwitserse grens in het departement Territoire de Belfort. Hun corebusiness is het vervaardigen van sloten voor motorfietsen en onderdelen zoals voetsteunen, bar ends, framebeschermers, nummerplaathouders, motorbeschermdelen en dergelijke.

Termo Forma Vintage Art Plastics

Eric Bazin, de algemene directeur van het bedrijf, is een fervent aanhanger van vintage enduromotoren en neemt hobbymatig deel aan wedstrijden bedoeld voor dit type van machines. Het maakt dat hij als logische stap in 2014 begon met de productie van plastic onderdelen voor oude enduromachines.

 

Eric Bazin naast zijn Husqvarna WR

Hij ziet dit onderdeel van het bedrijf als een hobby maar hun aanbod is intussen erg ruim opgevat. Zo vindt je replica spatborden, koplamphouders en zijpanelen voor heel wat kleine merken van weleer zoals de motormerken, Fantic, Portal, SWM, Kramer, Gilera, Puch, TM, Gori, AIM, Aprilia maar ook voor meer courante merken zoals Husqvarna, KTM en de vier Japanners.

 

 

Het aanbod omvat niet alleen plastics voor oude enduro’s maar ook voor crossmotoren van weleer. Een mooi voorbeeld is de voorste remschijfbescherming van een HRC Honda CR250 van 1989 à 1991. Ga dit item maar eens zoeken indien je een dergelijke motor wil opknappen.

Productie in eigen huis

Het is een fantastisch gegeven dat het bedrijf de onderdelen zelf produceert doormiddel van thermoformatie. De originele onderdelen worden met een laser gescand en in een computermodel gestoken. Aan de hand van deze data wordt er een basisvorm gefreesd met een CNC-freesmachine.

 

De eerste stap, een 3D scan van het origineel

Deze mal wordt verder afgewerkt tot een vorm die zal dienen om een plasticplaat thermisch te vormen door deze te verwarmen zodat ze de vorm van de mal overneemt. Dat betekent dat alle plasticvormen kunnen vervaardigd worden op voorwaarde dat een maagdelijk origineel beschikbaar is om een goede scan te kunnen maken voor een deugdelijk computermodel.

 

Het scanresultaat weergegeven op de computer

 

De mal zoals ze er gaat uitzien door de bewerking van een CNC-frresmachine

 

Eric Bazin nam ons mee in de productieafdeling en liet ons stap voor stap zien hoe het proces van origineel tot replica plastic verloopt. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en de afleverkwaliteit is erg hoog. Zo nam hij een afgewerkt product ter hand en liet het ons in alle richtingen verbuigen maar het onderdeel gaf geen krimp en bleef netjes in model zonder te verkleuren op de plaatsen waar we kracht uitoefende.

 

 

Een hart voor enduro maar ook voor motorcross

Bij een kopje koffie konden we vaststellen dat hij de motorcross volgt op het hoogste niveau en dat heel wat grote namen tot zijn vriendenkring behoren. Hij was in de wolken met de nieuwe lichting Belgen die het mooie weer maken in het WK motorcross en bewierookte het talent van Jago Geerts, Sacha Coenen, Lucas Coenen en Liam Everts.

Wij voegden er nog fijntjes aan toe dat we ook veel verwachten van opkomend talent Jarne Bervoets waarbij hij onmiddellijk de loftrompet opstak over het talent van de zoon van Marnicq. Deze kerel is duidelijk bij de les.

 

Deze komen net uit de Termo oven alwaar de in dit geval blauwe plasticplaat gevormd wordt tot enkele onderdelen.

 

Het zijschild van een Yamaha wordt uitgefreest en afgewerkt

 

Het magazijn

Bazin nam ons daarna mee naar het magazijn met afgewerkte producten en daar wreven we onze ogen uit. Spatborden, nummerborden, koplamphouders, zijschilden en kleine onderdelen voor oude enduro- en crossmotoren lagen er klaar om verscheept te worden naar een nieuwe eigenaar.

Het bedrijf verkoopt deze plastic onderdelen uitsluitend via de Franse versie van Ebay onder de naam Termo Forma Vintage Art Plastics. Klikt u maar eens eventjes op de link van hun webwinkel en verbaas je over de diversiteit van hun producten.

 

 

 

Wat als …..

Stel dat een plastic onderdeel niet in hun gamma zit en je hebt het nodig voor een restauratieproject? Dit bedrijf kan voor jou een mal vervaardigen en zo het onderdeel produceren. U begrijpt dat het onderdeel op deze manier duur uitvalt is maar u bent (onder voorwaarden) wel eigenaar van de mal om zo in de toekomst een grotere productie op poten te zetten.

 

 

Top Block Locks

Uiteindelijk kregen we ook nog een rondleiding in de afdeling waar het eigenlijk om draait in dit bedrijf. Motoronderdelen voor wegmotoren met high-end afleverkwaliteit. We konden zien hoe beugelsloten, schijfremsloten en enkele andere varianten werden gemaakt en samengesteld. Een van de grote klanten van CFPS is Suzuki Japan.

 

 

Dank aan Eric Bazin voor de hartelijke ontvangst en de gedetailleerde rondleiding in zijn bedrijf.

Link naar Termo Forma Vintage Art Plastics: https://www.ebay.fr/str/vintageartplastics

Link naar Top-Block Locks: https://top-block.com

Uw reacties

More MX Vintage news