Een 100 % Belgisch podium, hoe lang was dat geleden?

Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Gisteren stonden er drie Belgen op het MX2-podium in Sumbawa met een fiere winnaar Lucas Coenen die de pole en beide reeksen voor zijn rekening nam, en met Liam Everts (P2) en Jago Geerts (P3). Voor de 16-jarige Coenen was het een eerste zege in de MX2. Die zat er sowieso aan te komen want twee weken geleden had het al raak kunnen zijn. Drie Belgen op een podium: We konden ons niet meer herinneren wanneer dat nog eens het geval in deze klasse. Daarom doken we in onze archieven om duidelijkheid te scheppen.

In Duitsland werd Lucas Coenen nog gedwarsboomd door een kettingbreuk maar nu was het dus raak. Liam Everts werd tweemaal tweede en werd zo tweede in de eindstand. Geerts stond dan weer voor het eerst op het podium sinds zijn blessure die hij opliep in Frankrijk. Hij werd 5de en 3de in de reeksen.

We kunnen er niet genoeg de nadruk opleggen hoe uitzonderlijk deze situatie is, zelfs voor een motorcrossland als België. Voor eenzelfde feit in de MXGP-klasse werd het een flashback naar 2014 toen Clément Desalle de Grote Prijs van Spanje (Talavera de la Reina) won en op het podium geflankeerd werd door Jeremy Van Horebeek en Kevin Strijbos. Desalle won beide reeksen. Van Horebeek mocht op het tweede podiumtrapje dankzij een 2de en een 4de plaats. Kevin Strijbos werd derde in de eindstand doormiddel van een 4de en 3de plaats.

Voor de MX2-klasse duurde de zoektocht net iets langer maar toch vonden we een zelfde wapenfeit terug in onze jaarboeken. Daarvoor moesten we teruggaan naar een periode toen de MX2-klasse nog de 125cc-klasse werd genoemd. Op 5 april 1981 werd de Grote Prijs 125cc van Nederland gereden in de zandbak van Valkenswaard. De wedstrijd werd gewonnen door Marc Velkeneers die Harry Everts en Eric Geboers klopte. Drie Belgen op het podium dus en het feit dat opa Harry erbij was in 1981 maakt het gegeven net wat specialer.

En nog recenter maar dus ook in 1981 waren deze drie Belgen ook al samen op een podium te vinden tijdens tijdens de Grote Prijs van Tsjechoslowakije. Op 2 augustus 1981 (in Dalecin) won Harry Everts de GP voor Geboers en Velkeneers.

Wij wensen onze rijders dan ook een succesvolle voortzetting van dit seizoen toe en dit in de wetenschap dat een volledig Belgisch podium zomaar opnieuw kan gebeuren met talentrijke rijders als Jago Geerts, Liam Everts, Lucas en tweelingbroer Sacha Coenen.

Foto’s: Fullspectrum Media en archief MXVintage