De eerste MXvintage MXquiz: we hebben een winnaar.

Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

De antwoorden op de eerste MXquiz.

Voor ons was het wat koffiedik kijken wat de eerste MXquiz zou geven maar dat liep al heel erg aardig. Jullie waren met meer dan we aanvankelijk dachten dus binnenkort staan er weer nieuwe vragen op je te wachten.

Uiteindelijk waren alle antwoorden te vinden op het net maar sommigen bleken toch wat moeilijker. Al googelend kom je natuurlijk een heel eind en het geheugen zal ook nog wel wat antwoorden hebben prijs gegeven. Enfin, we kregen een mooi aantal inzendingen binnen die alle vragen juist beantwoordt hadden en daarom moest de schiftingsvraag uitsluitsel brengen. Het was Piet Haesen die alles juist had en het aantal inzendingen het dichts kon benaderen. Proficiat Piet, we nemen contact met jou op en zenden je t-shirt eerstdaags naar je thuisadres. Dit zijn de juiste antwoorden:

1. Iemand was eerst. Welke motorcrosser werd voor het eerst wereldkampioen op een crossmachine uitgerust met een monoshock achtervering? Het enige juiste antwoord was Hakan Andersson. De Zweed werd op zijn fabrieks Yamaha wereldkampioen in de 250cc-klasse in 1973. Het was voor het eerst dat een crossmotor wereldkampioen werd met een monoshock achtervering. Het was ook de eerste wereldtitel voor Yamaha.

Hakan Andersson aan het werk in Wuustwezel 1973.

2. In welke Duitse gemeente ontstond het motormerk Maico? Deze vraag was een instinker. Maico heeft jarenlang motoren gefabriceerd in Pfäffingen-Poltringen maar het merk ontstond in Wurmlingen. Het was daar dat voor het eerst de merknaam Maico gebruikt werd op een fiets. Het jaartal is 1933. Wurmlingen is dus het enige juiste antwoord.

Foto: Karl-Heinz Bendix

3. Hoeveel wereldtitels kon het Tsjechoslowaakse merk CZ behalen in de motorcross? Dat waren er zeven. Paul Friedrichs (500cc) kon er drie op rij winnen in 1966, 1967 en 1968. Joël Robert won er drie op CZ in 1964, 1968 en 1969. De in februari dit jaar overleden Rus Viktor Arbekov won er eentje in 1965. In totaal dus zeven titels voor het voormalige merk uit Strakonice.

CZ 360 van 1969. Foto: motorcossactionmag.com

4. In 1958 wonnen de Zweden in eigen land de Motocross des Nations. Ze konden de wedstrijd winnen met piloten Ove Lundell en Bill Nilsson. Kent u ook de derde piloot? Ook hier kregen we wat foutieve antwoorden binnen. Het is een minder bekende naam in de motorcrosswereld maar het juiste antwoord was Lasse Gustavsson. De wedstrijd werd verreden in de gemeente Knutstorp.

Lasse Gustavsson enBill Nilsson.

5. Stefan Everts won ooit op individuele wijze de International Six Days Enduro. Weet jij nog in welk land de wedstrijd plaats vond? Dat was in 2003 in Brazilië. De landenwedstrijd voor enduro’s werd gewonnen door team Finland maar individueel was Everts de beste op een Yamaha. Kijk naar de video waar Everts een verplichte bandenwissel moet doen tijdens deze bewuste wedstrijd.

https://youtu.be/0lBBfG-TPjg

6. Graham Noyce werd wereldkampioen 500cc in 1979. Maar wie won dat jaar de GP 500cc van Canada? Het enige juiste antwoord was Gerrit Wolsink, de vliegende tandarts uit Nederland. Een aantal deelnemers vermelden Graham Noyce als winnaar maar hij werd tweede in deze GP. Noyce won de eerste reeks voor Wolsink. De Nederlander won echter de tweede reeks waarin Graham Noyce derde werd. Ook vermeldenswaardig: Ivan Van Den Broeck werd in de eerste reeks derde na Wolsink.

Gerrit Wolsink Foto: Jan Heese.

Uw reacties

More MX Vintage news