RIP Jaroslav Falta (1951-2022)

RIP Jaroslav Falta (1951-2022)
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

De Tsjechische motorcrossheld Jaroslav Falta is gisteren op 71-jarige leeftijd plots overleden. Het nieuws werd gemeld door Jaroslav’s dochter Martina, die schreef: “Zonder waarschuwing heeft de persoon met het grootste hart ons gisteravond verlaten. Ik hou zo veel van je, papa.”

Jarolav werd geboren in Rumburk, Czecholovakia, op 23 maart 1951. Tijdens zijn tienjarige motorcross carrière, reed Jaroslav Falta op CZ machines in de jaren 1970 tot 1980. Hij eindigde acht keer in de top tien. Falta ontvangt eerder deze maand de Tsjechische medaille van verdienste.

Jaroslav zei vaak dat hij buiten Tsjecho-Slowakije bekender was dan in zijn thuisland, maar in 2020 werd hij uitgeroepen tot “Tsjechische motorcrosser van de eeuw” en eerder deze maand kreeg hij van president Milos Zeman van Tsjechië de medaille van verdienste in de eerste graad.

Falta op zijn 71ste verjaardag, nog maar vijf dagen geleden.

 

Als motorcrosser voor het door de communisten gecontroleerde Tsjechoslowaakse CZ team had Jaroslav een andere kijk op de sport dan de meeste andere piloten. Hij miste de gloriedagen van CZ aan het eind van de jaren ’60 en moest het begin van de jaren ’70 opnemen tegen de sterkere Japanse fabrieksmotoren. Vervolgens werd hij in 1974 het slachtoffer van de tactiek van het Russische team, die hem een kans op het 250-wereldkampioenschap kostte. Hij was erg populair in de VS en won in 1974 de Supercross in het Los Angeles Coliseum.

 

 

 

Jaroslav Falta had “bijna” het 250cc Wereldkampioenschap van 1974 gewonnen. De laatste wedstrijd van het 250 cc-wereldkampioenschap 1974 werd gereden in het Zwitserse Wohlen. En, in wat een complot leek, vielen de Russische rijders Pavel Rulev, Viktor Popenko en Evgeni Rybalchenko Falta genadeloos aan. Verbazingwekkend genoeg vocht Falta terug om beide manches te winnen, maar de Russen protesteerden tegen de resultaten, zeggende dat Falta over het starthek was gesprongen. De FIM jury koos de kant van de Russen en degradeerde Falta naar de tweede plaats voor de race en uit het 250cc Wereldkampioenschap met 6 punten.

Jaroslav Falta overleed op zondag 27 maart 2022.

Uw reacties

More MX Vintage news