Techniek: de offset van uw voorvork

Techniek: de offset van uw voorvork
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

U begrijpt dat de geometrie van het frame van een crossmotor erg belangrijk is voor de rijeigenschappen. Een onderdeel van de geometrie is de stand van uw voorvork. Vandaag hebben we het over de offset.

Het woord offset wordt als eens verkeerdelijk gebruikt om de balhoofdhoek aan te duiden maar dat is niet correct. Offset is niks minder dan de afstand tussen de voorvorkpoten t.o.v. de as door het balhoofd. Die meet je van middelpunt tot middelpunt. Door een andere offset te gebruiken maak je de lengte (wielbasis) van de motor korter of langer. Dat heeft rechtstreeks invloed op het stuurgedrag.

Een ander woord voor offset is “vorksprong”. Een crossmotor waarvan de offset kleiner wordt gemaakt (door vervanging van de kroonplaten), stuurt iets minder scherp en nauwkeurig in de bochten maar wint stabiliteit op hoge snelheid. Met ons RM125-project wijzigde we de offset van 22,5 mm naar 22 mm door kroonplaten (triple clamps) van Ride Engineering te gebruiken. Met de standaard triple clamps gooi je de Suzuki om rond een muntje van 2 euro. Met deze standaard setup verlies je enigszins wat stabiliteit op de lange rechte stukken en daarom kozen we dus voor een offset van 22 mm.

Het wijzigen van de offset heeft geen echte invloed op de balans van de motor. Ook is de wielbasis niet zodanig gewijzigd dat het een te grote invloed zou hebben op het rijgedrag. De meeste grand-prix teams bepalen de offset van de vork tijdens testwerk in het voorjaar en laten deze ongewijzigd tijdens het seizoen.

Fabrikanten van triple clamps zoals Ride Engineering en XTrig bieden hun producten aan met verschillende offset’s zodat de rijder de keuze heeft uit verschillende mogelijkheden. Die kunnen verschillen van circuit tot circuit alhoewel de meeste rijders op hoog niveau dit niet altijd doen. Als je niet gelukkig bent met de standaard offset van de fabrikant van de motor kan je die altijd wijzigen door een aftermarket exemplaar. Uiteraard geldt niet niet voor oudere machines. Triple clamps met een andere offset worden vervaardigt voor moderne motoren. Hier en daar zijn er wel bedrijven die via CNC-techniek in kleine oplages triple clamps aanbieden voor oudere twinshockmachines.

 

Uw reacties

More MX Vintage news

  • Het nieuwe boek over Dave Bickers heet “Unscrambled”

    Het nieuwe boek over Dave Bickers heet “Unscrambled”

    We schrijven begin 1960 als ene Dave Bickers in zijn uppie het kanaal oversteekt. Het oorspronkelijke plan was om dat in het kielzog van zijn leermeester; Brian Stonebridge (waarvan de …
  • VIDEO: De korte maar erg succesvolle geschiedenis van Husaberg

    VIDEO: De korte maar erg succesvolle geschiedenis van Husaberg

    Na de overname van het Zweedse merk Husqvarna door Cagiva in 1986 begonnen enkele oud-medewerkers onder leiding van fabrieksrijder Thomas Gustavsson en technicus Urban Larsson hun eigen enduromerk. Het merk Husaberg was geboren.  Al snel werden er …
  • BOTC: De tussenstand van het BK oldtimercross na Moresnet

    BOTC: De tussenstand van het BK oldtimercross na Moresnet

    Het Belgisch kampioenschap oldtimercross is drie wedstrijden ver. De optelsom is gemaakt na de wedstrijden in Gierle, Lummen en Moresnet. De volgende wedstrijd voor dit kampioenschap zal gereden worden op …
  • Un portrait de Eddy Seel

    Un portrait de Eddy Seel

    Eddy Seel, pilote belge d’enduro, de motocross et de supermotard, est né le 23 avril 1970 à Verviers. Eddy Seel a commencé le motocross en 1975 et a fait ses …
  • Crossen in de achtertuin van Liam Everts?

    Crossen in de achtertuin van Liam Everts?

    Wat als… KTM fabrieksrijder Liam Everts je uitnodigt in Lummen om samen te crossen in zijn achtertuin? Schrijf je nu in voor Red Bull Backyard Sessions en wie weet knal …