VIDEO: Een promotiefilm over de CCM crossers van 1975

VIDEO: Een promotiefilm over de CCM crossers van 1975
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Clews Competition Machines (CCM) is een Britse motorfietsfabrikant gevestigd in Bolton, Engeland. CCM werd in 1971 opgericht door Alan Clews en verwierf bekendheid door het produceren van gespecialiseerde BSA aangedreven 4-takt motorcrossmachines. Het bedrijf heeft in de loop van zijn geschiedenis verschillende motorfietsmodellen geproduceerd met verschillende motorleveranciers, waaronder Rotax, Suzuki en Kymco.

In de video zie je een promotiefilmpje van CCM alwaar ze hun crossers aanprijzen.

In het eerste gedeelte van de jaren ’70 maakten de tweetakten schoon weer in de motorcross maar toch bleven enkele GP-rijders halsstarrig vasthouden aan de viertakttechniek. Onder hen bevonden zich privérijder Alan Clews en voormalig BSA-fabrieksrijder “Big” John Banks.

Nadat het BSA-fabrieksmotorcrossteam in 1971 ophield te bestaan, ging Banks rijden voor motorontwerper en -bouwer Eric Cheney, wiens door BSA aangedreven motorfietsen competitief bleken te zijn in het Britse kampioenschap. Clews had ondertussen zijn 490cc “Clews Stroka” motorcrosser ontwikkeld rond een lange-slag B44 motor – voornamelijk omdat BSA nog steeds geen fabrieks B50 motoren leverde. Toen deze situatie in 1972 verbeterde, begon Clews met de ontwikkeling van 500cc Strokas en bood deze te koop aan vanuit zijn nieuwe werkplaats in Bolton, Lancashire. Clews Competition Machines, of CCM, was geboren.

 

Tegenwoordig maakt CCM neo-retro wegmotoren.

CCM behaalde zijn grootste succes in 1974 en 1975 nadat Banks en Vic Eastwood bij het team waren gekomen. Vanwege zijn grootte en gewicht was Banks beter geschikt voor de koppelrijke CCM, maar succes bleef uit – vaak omdat zijn brutaal rijgedrag de motor simpelweg kapot maakte. CCM werd in 1980 overgenomen door Armstrong, maar is nu weer in handen van de familie Clews.

Alan Clews was aan het eind van de jaren 60 een succesvolle Trials- en Scrambles-deelnemer. Hij wilde een lichtere, wendbaardere en modernere crossmotor, zoals de op maat gemaakte 500 cc motorfietsen die werden gebruikt door het BSA-fabrieksteam. Toen de BSA Competition Department in 1971 werd opgeheven, zag hij zijn kans schoon en kocht hij alle beschikbare BSA-fabrieksonderdelen op.

 

 

Clews begon in zijn garage crossmotoren te bouwen. Omdat hij geen toegang had tot BSA fabrieksmotoren, maakte Clews zijn eigen uitgebreide verbeteringen aan de standaard BSA 500 cc viertaktmotor, verkregen door B50 MX-motoren uit elkaar te halen. Zijn reputatie groeide als bouwer van viertakt crossmotoren die de concurrentie aankonden met de dominante tweetaktmotoren. In het midden van de jaren 1970 behaalde het CCM-raceteam respectabele resultaten in het 500 cc wereldkampioenschap motorcross, waarbij rijder John Banks verschillende keren in de top vijf eindigde.

Aanvankelijk werden ze aangedreven door BSA-motoren, maar in de jaren 1980 en 1990 gebruikte het bedrijf Rotax-motoren. De productie bereikte toen een piek van 3500 motoren per jaar. Tussen 1983 en 1985 werden meer dan 4.000 CCM motorfietsen gelicentieerd voor export naar Noord-Amerika onder de naam Can-Am motorfietsen.

 

John Banks paraderonde op de CCM

In 1984 sleepte het bedrijf een contract in de wacht om de Armstrong MT500 met Rotax-motor te produceren voor het Britse leger en won dankzij de overzeese verkoop een Queen’s Export Award. De MT500 begon als de Italiaanse SWM XN Tornado, waarvan Armstrong in 1984 de rechten verwierf toen SWM failliet ging, en Armstrong paste hem aan voor militair gebruik. Harley-Davidson kocht de productierechten van de MT-500 in 1987 toen de NAVO voor de machine koos, en creëerde een 350 cc versie die minder woog, een elektrische start toevoegde en de vervuilingsnormen verbeterde, die de naam Harley-Davidson MT350E kreeg.

Uw reacties

More MX Vintage news