Videotime: In het spoor van de Amerikanen naar de MXoN van 1983!

Videotime: In het spoor van de Amerikanen naar de MXoN van 1983!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Er komen steeds meer gedigitaliseerde beelden op YouTube te staan en daar is iedereen blij mee. Ook wij want zo verschijnen er steeds meer motorcrosswedstrijden op de site uit het tijdperk van de analoge videocamera’s. De onderstaande beelden zijn niet van de hoogste kwaliteit maar ze tonen iets wat zelden te zien is in oude beelden van de cross. U ziet een Amerikaanse delegatie die in 1983 voet aan grond zetten in Zaventem om naar de Motorcross en de Trofee der Naties te trekken. De beelden zijn uniek omdat de filmer er een soort van roadmovie van gemaakt heeft. Uiteraard ziet u ook beelden van beide wedstrijden.

In 1981 konden de Amerikanen voor het eerst de Naties winnen onder leiding van Roger De Coster. Het was de aanzet tot iets groots want sindsdien waren ze nagenoeg onverslaanbaar. Ook in 1982 wonnen ze de landenwedstrijden met ruim puntenverschil. De Motocross des Nations zou in 1983 plaatsvinden in het Waalse dorpje Angreau. De Trofee des Nations vond een week later plaats in Sverepec nabij Povascka Bystrica (CZ). Teammanager van de Belgen was Frans Slechten.

U ziet het Amerikaans team onder leiding van De Coster (David Bailey, Mark Barnett, Broc Glover en Jeff Ward) landden in Zaventem om vervolgens met de bus richting Angreau te trekken. Frans Slechten trok naar de Waalse gemeente met Eric Geboers, Georges Jobé, André Malherbe en André Vromans. In Sverepec kregen de Belgen af te rekenen met niet minder dan drie lekke banden. “We zijn vandaag niet op onze waarde geklopt”, repliceerde Frans Slechten na afloop. “Draai de zaken echter even om en laat de Amerikanen drie maal lek rijden zoals Vromans, Geboers en Malherbe overkwam, en je krijgt meteen een andere uitslag. Ik weet het, pech hoort bij deze sport, maar anderzijds ben ik toch tevreden over mijn ploeg. We kunnen met opgeheven hoofd deze plaats verlaten want de Amerikaanse triomf is kleiner dan in Angreau, dank zij de prachtprestatie van Eric Geboers die de tweede reeks won.”

Geniet van een uniek stukje motorcrossgeschiedenis die bovendien op een speciale manier in beeld werd gebracht.

 

Uw reacties

More MX Vintage news