VIDEO: De geschiedenis van de Yamaha HL500

VIDEO: De geschiedenis van de Yamaha HL500
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Onze jongere lezers zullen wellicht zeggen: Wat is een HL500? Wel, De H staat voor Hallman en de L staat voor Lundin. Torsten Hallman en Sten Lundin roeiden tegen de stroom in en kozen voor een 500cc metend viertaktblok van de Yamaha TT500 om een nieuwe crossmotor te ontwikkelen.

Er waren nog wel meer mensen betrokken bij het project en uiteindelijk scoorde de machine in de handen van Bengt Aberg ook nog in het WK 500cc tussen al het tweetaktgeweld van de jaren ’70. Aberg won er zelfs een Grand Prix mee. Onze Britse vrienden van 999lazer trokken alle registers open om de volledige geschiedenis van de HL500 uit de doeken te doen en maakten er ook een proefritje mee.

In de vintage motorcross competities vindt je regelmatig een HL500 terug maar vergis je niet: Het zijn praktisch allemaal nagebouwde exemplaren. Van de originele HL zijn er, onder licentie van Yamaha, maar een kleine 400 exemplaren gebouwd en die kan je echt niet kopen voor een prikje. In 1978 werden er 200 stuks gebouwd en een jaar later volgde de Mark II waarvan er ook 200 exemplaren werden vervaardigd.

Uw reacties

More MX Vintage news